GRENSPALEN TUSSEN ZWITSERLAND EN DUITSLAND

GRENSPALEN ter hoogte van Rheinfall bij Schaffhausen

In augustus 2011 bezocht ik de enclave Busingen. Niet ver daar vandaan ligt Schaffhausen.  Deze mooie stad is ook bekend om haar grote waterval in de Rijn. 

Mooie uitstap om dit natuurgeweld te zien.  Daar aangekomen zag ik op een plattegrond dat we ons niet ver van de grens met Duitsland bevonden.  De grens maakt hier echt rare kronkels. Natuurlijk moest ik hier de grensovergang zien en zijn we niet terug gereden richting Schaffhausen maar verder langs een paar zeer kleine straatjes door een gehucht langs de Rijn.

De situatie is hier zo dat de grens ter hoogte van Neuhausen niet in de thalweg van de Rijn ligt zoals wat verder wl het geval is.  De grens volgt ter hoogte van Neuhausen de westelijke flank van de Rijnbedding maar dan zo een 500 meter verder van de Rijn af en een 100 tal meter hoger. Dit maakt het hier zo speciaal dat nog net beneden een gehucht is van Neuhausen terwijl boven op de helling een Duits gehuchtje is met de naam Nohl.

Eenmaal we het Zwitserse gehucht van Neuhausen gepaseert waren, ging de weg steil omhoog.  Eenmaal boven kwamen we in een open vlakte en zag ik direct een mooie bord van de Bundesrepublik Deutschland en een beetje terug een grenspaal. De grenslijn kon ik hier eenvoudig vaststellen naast de bosrand en zo kon ik al direct een 3 tal andere grenspalen zien.  Alleen was de tijd beperkt en moest ik het bij indrukken laten.

In de bocht naast de weg staat grenspaal 135.  CZ staat voor Canton Zurich, GB staat voor Grossherzugtom Baden.  Jaar van oprichten is 1859.

De weg leidde ons naar het gehuchtje Nohl, een paar huisjes en twee boerderijen groot. De grens gaat hier ter hoogte van de weideafsluiting naast de weg nog net achter de huizen door. Verbluffend !!!

Ik heb ter hoogte van het bordje Nohl een close up gemaakt van het Zwitserse gehucht dat geklemd is tussen de Rijn en de grens. De Rijn waterval is net niet te zien achter de bocht in de Rijn.

Juist voorbij de huizen op de grens vond ik nog een grenspaal van 1920. Ik neem aan dat dit GP134 is want een nummer kon ik niet ontcijferen.

Zicht op de dezelfde grenspaal maar dan in de andere richting.  verbluffend gewoonweg dat men nog juist hier een huis mag bouwen.  Ik denk zelfs dat het betonnen terras achter het huis niet meer in Duitsland maar in Zwitserland staat.  Wat verder op de grens volgend zag ik nog verschillende grenspalen maar die laten we voor een andere keer of misschien nooit meer, Wie weet.....

Terug naar : map grenspalen Zwitserland-Duitsland

Terug naar : start pagina