GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND ( door Sjaak Franse )

Grenspaal 231 tot en met Grenspaal 242 ( 1997 )

PLATTEGROND

Sjaak Franse maakte op 22/02/1997 een fietstocht in de Noorderkempen rond Essen.  Hij heeft toen ook diverse grenspalen gefotografeerd.  Ik vond de foto's zo mooi dat ik ze ook op mijn site heb geplaatst. De foto's laten de palen zien nog net voort de grote schilderbeurt in de jaren 2000-2001. Ze zijn getuige van de tand des tijds.

GRENSPAAL 231

GP231 werd geplaatst bij de Witte Steenpaal; een oude grenssteen, en duidt een hoek naar het zuidwesten aan.  Deze grenspaal heeft lang tegen de grond gelegen en is over het hoofd gezien bij de schilderbeurten.  Zo kunt u zien hoe de palen er eerst uitzagen.  In 1197 lag de paal omvergeduwd door de paarden die in de wei staan. 

GRENSPAAL 232

GP232 duidt een haakse hoek naar het noorden aan en is het contactpunt tussen Wuustwezel ( B ), Kalmthout ( B ) en  Zundert ( NL ). De grenspaal staat aan het begin van het natuurreservaat de Maatjes.

GRENSPAAL 233

GP233 werd geplaatst op het kruispunt van de Heikantstraat en de Paalstraat.  De Heikantstraat ligt nagenoeg op de grens en de Nederlanders die hun huis hadden staan langs deze weg, hadden vrije doorgang. 

GRENSPAAL 234

GP234 werd geplaatst aan de Lepelstraat.  Later is hier een kruispunt gekomen door een nieuwe weg die de bocht in de Lepelstraat afsnijdt.

GRENSPAAL 235

GP235 staat achter het domein MariŽnville en duidt een hoek naar het noordoosten aan.

GRENSPAAL 236

GP236 is het contactpunt tussen de gemeenten Kalmthout ( B ), Essen ( B ) en Zundert ( NL ).  Deze paal staat wel erg hoog boven de grond dat bijna het hele onderstuk zichtbaar is.  In 1197 was de grenspaal duidelijk gescheurd en was het fundament kapot.  In 2000 is dit hersteld.

GRENSPAAL 237

GP237 duidt een hoek naar het noordwesten aan en is het contactpunt tussen de gemeenten Essen ( B ), Zundert ( NL ) en Rucphen ( NL )Let op het bordje van de varkenspest.

GRENSPAAL 238

GP238staat op de grote weg van Essen naar Schijf en duidt een haakse hoek naar net oosten aan.

GRENSSTEEN 238a

In de streek wordt deze paal de strontpaal genoemd omdat vroeger de douaniers hier hun behoefte wel eens deden.  Wat onduidelijk op de foto maar er is een groot kruis met een datum gegraveerd op de steen. De echte GP238a is lange tijd ontvreemd geweest door nabestaanden van de smokkelaar Klaveren Vrouwke.

GRENSPAAL 239

GP239 is geplaatst in het gehucht Steenpaal op het kruispunt van de Steenpaalstraat met de Heidreef.  De Heidreef die naast de grens ligt, wordt Nederlands.  De Belgische bewoners aan de Heidreef hadden vrije toegang over de weg. GP239 is het contactpunt tussen de gemeenten Essen ( B ), Rucphen  ( NL ) en Roosendaal ( NL ).

GRENSPAAL 240

GP240 staat aan de grote weg van Essen naar Nispen, juist tegenover het oude douanegebouw.

GRENSPAAL 241

De grens verloopt nog steeds volgens de weg en  komt aan twee dreven die parallel aan de grens liggen: "de Brabandse en Hollandse Dreef".  Op dit punt werd GP241 geplaatst en is het contactpunt van de gemeenten Essen ( B ), Roosendaal ( NL ) en Wouw ( NL ).

GRENSSTEEN 241b

De grens gaat volgens het protocol verder tussen de Brabandse en de Hollandse Dreef.  Waar de Hollandse Dreef stopte werd GS241a geplaatst.  Van die Hollandse Dreef is nu niet veel meer te merken en de Brabandse Dreef is hier helemaal dichtgegroeid. Nu ligt er enkel nog een stofferige zandweg in Nederland.

De grens gaat nog altijd in rechte lijn verder langs de zandweg.  Ter hoogte van de Mariadreef die op de Brabandse Dreef uitkomt, verspringt de zandweg van land en komt in BelgiŽ te liggen.  Hier ligt GS241b omvergereden en afgebrokkeld aan de kant van de weg.

GRENSPAAL 242

De grens gaat volgens het protocol steeds in rechte lijn verder volgens de Brabandse Dreef die nu halverwege GS241b en GP242 stopt en  men noodgedwongen verder moet over een nieuwe weg ongeveer 100m in Nederland .  GP242 staat aan de kruising van de ( hier verdwenen ) Brabandse Dreef en de Moerkantsebaan.

GRENSPAAL 243

Wederom gaat de grens volgens het protocol nog verder volgens de ( ondertussen hier verdwenen ) Brabandse Dreef. Hier was vroeger nog een weg die de grens kruiste maar deze is ondertussen hier ook verdwenen.  GP243 werd geplaatst op de kruising van deze twee wegen en is tevens contactpunt van de gemeenten Essen ( B ), Kamlthout ( B ) en Wouw ( NL ).  De Hoek ( B ) behoorde vroeger tot Kalmthout maar nu tot Essen na een grenscorrectie. Aan twee kanten van de grens liggen de wegen naar enkele eenzame boerderijen zonder dat er enig onderling verband is.  Hier is de tijd stil blijven staan.

 

Terug naar : map grenspalen BelgiŽ-Nederland

Terug naar : start pagina