GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN FRANKRIJK

LA FLAMENGRIE (FR)

La Flamengrie bevindt zich op de Frans Belgische grens vlak bij Bavay ( Fr ) en is wel een heel bijzonder geval.  Door de Vrede van Nijmegen in 1678 werd La Flamengrie een Frans dorp. Roisin en omgeving behoorde van dan door hetzelfde verdrag opnieuw tot de Zuidelijke Nederlanden en werd dus Oostenrijks. Maar omdat de grens rond het dorp zo een raar verloop heeft, is men echter het niet eens over het juiste verloop ervan. Daarom zijn er in 1781 nog eens 65 extra stenen palen nodig om het exacte verloop van de grens weer te geven.  Er staan 58 palen tussen de gemeenten La Flamengrie ( Fr ) en Roisin ( B ) en 7 palen tussen Bettrechies ( Fr ) en Roisin ( B ). Deze palen zijn echter wél genummerd en zijn echte kunstwerken.  Deze zouden eigenlijk beschermd moeten worden als cultuur-historisch patrimonium.  Aan Oostenrijkse kant staat er de  verbluffend prachtige uitgehouwen tweekoppige adelaar met daar onder de vermelding " Autriche ".  Aan Franse kant staan er drie lelies met daar onder de vermelding " France".  In 1888 hield generaal Boulanger een referendum.  De inwoners van La Flamengrie stemden unaniem om tot de republiek Frankrijk te blijven behoren.

La Flamengrie is eigenlijk een klein Henegouws dorpje, zoals er hier wel meer zijn.  Flamengrie heeft wel het speciale dat de grens er helemaal rond om gaat met grillige hoeken.

Er is een begeleide wandeling voorzien, doch deze wandeling gaat niet helemaal langs de grenspalen en ik heb de indruk dat de bewegwijzering ook niet helemaal meer klopt.

FLAMENGRIE 3

Paal 1 en 2 staan wat verder aan een cervitudeweg en ik heb deze niet kunnen vinden. Palen 3 tot en met 10 staan in drie groepjes op de rand van een akker op ongeveer 200 m van elkaar ( tussen 3 en 10 ).  Nummer 11 lijkt verdwenen.

FLAMENGRIE 4

FLAMENGRIE 5

FLAMENGRIE 6

FLAMENGRIE 7

FLAMENGRIE 8

Aan de Franse kant: drie prachtige lelies.

FLAMENGRIE 9

FLAMENGRIE 10

FLAMENGRIE 12

De nummers 12,13 en 14 staan wat achterin in een wei.

FLAMENGRIE 13

FLAMENGRIE 14

FLAMENGRIE 15

( foto Frans Meeus )

Gevonden door Frans Meeus en Aafko Tuin in augustus 2011.  Zelf ben ik twee maal ter plaatse geweest doch deze steen nooit gevonden. Staat op de grote doorgaande weg vanuit Frankrijk naar La Flamengrie verstopt in een haag.

FLAMENGRIE 17

De nummers 17 en 18 staan midden in het dorp.  Op de linkse foto hierboven is de weg Frans en zijn de huizen rechts Belgisch. De inwoners kunnen enkel via Franse bodem hun huizen bereiken. Grenspaal 16 moet langs deze weg staan, doch niet gevonden.   Bemerk ook de Belgische brievenbus midden in het centrum van het Franse La Flamengrie; staat op Belgische grond.  Grenspaal 18 staat aan de andere kant van de weg.

FLAMENGRIE 18

FLAMENGRIE 19

Vanuit Bavay vertrokken vroeger vele Romeinse heirwegen. Eén ervan kwam deze richting uit en ligt er nu nog steeds. De "Chaussée Romaine vormt de grens tussen grenspaal 53 en 54 en tussen grenspaal 18 en 19. De originele grenspaal 19 is verdwenen maar in 1819 heeft men er nieuwe grenspaal geplaatst en heeft iemand er het nummer 19 in gebeiteld.

FLAMENGRIE 20

Op de achtergrond ziet u het huis bij grenspaal 19, zo kort staan de palen hier bij elkaar. Grenspaal 20 is jammerlijk afgebrokkeld.

FLAMENGRIE 21

Grenspalen 21 en 22 staan allemaal heel kort bij elkaar aan dezelfde Belgische akker achter een paar Franse huizen.

FLAMENGRIE 22

FLAMENGRIE 25

Grenspaal 24 heb ik niet kunnen vinden.  Volgens de kaart maakt dan de grens een paar zigzag bewegingen doorheen een wei. Grenspalen 25 en 26 staan op 15 m van elkaar aan de weideafspanning.

FLAMENGRIE 26

FLAMENGRIE 27

Op een andere hoek van de weideafspanning vind ik nog een brok arduin, waarschijnlijk afkomstig van grenspaal 27. Vervolgens gaat de grens nog verder volgens een zigzag beweging, maar gp 28 en 29 zijn op het eerste zicht verdwenen.

FLAMENGRIE 30

Grenspaal 30 staat op het einde van de wei achter een bron en is nog in prima staat.  Alleen jammer dat hij scheef staat en aan Franse kant moeilijk te fotograferen is.

FLAMENGRIE 33

Dan maakt de grens een rechte naar het noordwesten tot grenspaal 33.  Grenspalen 31 en 32 heb ik niet kunnen vinden. Deze grenspaal is afgebroken; de letters Autriche zijn nog zichtbaar. Aan Franse kant is er een wei met in het midden een beek, daar moet ik nog over. De grens gaat vanuit grenspal 33 over de beek naar grenspaal 34 en terug naar het zuidoosten naar grenspaal 35. Ik van hieruit grenspaal 35 al zien staan aan de andere kant van de beek. Grenspaal 34 is verdwenen.

FLAMENGRIE 35

Grenspaal is nog in prima staat. Op de achtergrond ziet u in de verte de Belgische akker ( donker ) en de grenslijn 30-33.

FLAMENGRIE 36

Nummer 36 is werkelijk PRACHTIG. Ik heb deze grenspaal ook van boven gefotografeerd omdat op deze paal het nummer zo goed zichtbaar is.

FLAMENGRIE 37

In dezelfde wei: de nummers 37, 38 en 39.  Wat een luxe hier.

FLAMENGRIE 38

FLAMENGRIE 39

FLAMENGRIE 40

Wat verder op de grens vond ik deze steen. Ik kan eigenlijk niet goed uitmaken of dit een Flamengrie steen of een 1819 steen is.  Iemand heeft op de kop het nummer 40 in gegrifd.

FLAMENGRIE 42

FLAMENGRIE 44

Deze steen is spijtig genoeg in twee stukken gebarsten.

FLAMENGRIE 45

Hier gaat de grens verder tussen twee oude bomenrijen.

FLAMENGRIE 48

Bij grenspaal 48 ziet u nog een mooi voorbeeld met een nummering op de kop.

FLAMENGRIE 49

Grenspaal 49 ligt op de hoek van de dezelfde wei als bij gp 48 maar is uit de grond gesleurd.

FLAMENGRIE 50

Grenspaal 50 staat nog altijd aan dezelfde wei maar deze staat nu voor aan tegen de weg.

FLAMENGRIE 51

De grens volgt de weg naar het zuidoosten. Amper 50 m verder staat grenspaal 51 wat hoger op een talud.

FLAMENGRIE 52

Ook grenspaal 52 staat nog aan diezelfde weg. Amper 20 m verder staat grenspaal 53 op de hoek van de weg.

FLAMENGRIE 53

We zijn helemaal rond het dorp geweest en komen terug aan de Romeinse heirweg maar nu aan de andere kant van het dorp.

FLAMENGRIE 57

FLAMENGRIE 58

Er staan nog 7 Flamengrie grenspalen tussen Roisin ( B ) en Bettrechies ( F ). Deze zijn nog voor een andere keer.

Voor liefhebbers van de Flamengrie stenen heb ik nog een leuke link :

http://bornes.frontieres.free.fr/Bornes_d'ailleurs/La_Flamengrie/La_Flamengrie.htm#Top

Terug naar : map Oostenrijkse grenspalen

Terug naar : map België-Frankrijk

Terug naar : start pagina