GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN FRANKRIJK

HERSEAUX ( B )

Herseau is een dorp in de Belgische provincie Henegouwen en deelgemeente van Moeskroen. Bij de vastlegging van de taalgrens in 1963 werd dit dorp Waals, toen ze werd overgeheveld van de provincie West-Vlaanderen naar Henegouwen.  De Vlaamse naam voor Herseausx is Herzeeuw. Nu is het Franstalige gemeente met faciliteiten voor Nederlandstaligen. Vreemd is wel dat enkel de Franse naam op de gemeenteborden staat; normaal moet hier nog een Nederlandstalige naam bijstaan. Heel de streek hier maakt deel uit van een van de grootste agglomeraties van Europa. De agglomeratie is grensoverschrijdend en komt tot voorbij Rijsel of Lille in Frankrijk. De grens gaat hier langs straten en gehuchten.  In een gehucht van Herzeeuw nl. Klein Audenaarde zijn in een aantal van die straten grenspalen te vinden.

Dit is de grensovergang van de Rue du Petit Audenaerde / Klein Oudenaardestraat tussen Herzeeuw ( B ) en Wattrelos ( F ). Op de linkse foto zicht op BelgiŽ en op de rechtse zicht op Frankrijk.

Op het kruispunt vond ik deze grenspaal, verzonken in het wegdek.  De grens steekt hier dwars de weg over, maakt honderd meter verder een hoek van 90 į en komt dan wat verder terug uit op de Klein Oudenaardestraat.

Op dit punt maakt de grens een hoek van 90į. De grens gaat dan verder langs de linkse kant van de weg.  De weg is hier dus Frans.

Midden op het kruispunt van voornoemde weg en de Klein Oudenaardestraat vond nog een arduinen grenspaal,welliswaar wat groter en ook verzonken in het wegdek. De linkerkant van de weg is Belgisch, de rechtse kant is Frans.

Aan de Belgische kant van de weg vond ik nog een grenspaal, met de aanduiding 5.00 op de paal. Deze paal is een verklikker voor het werkelijke grenspunt in het midden van de weg.

Een honderdtal meter verder vond ik in het midden van de weg een grenspaal verzonken in de weg, zonder verklikker. Ik heb van deze grenspalen verders geen meer gevonden in deze weg. Het is hier wel levensgevaarlijk !!  Jonge kleurlingen met Franse auto's scheuren hier als gekken over de weg.

Vierhonderd meter verder gaat de grens naar rechts volgens de Rue de Menin / Menenstraat.  Ook hier weer hetzelfde fenomeen, links is het Belgisch, rechts is het Frans. In het begin van deze weg vond ik 5 grenspaaltjes met een afstandsaanduiding,...

...3 aan Franse kant...

 en 2 aan Belgische kant.

Blijkbaar zijn de paaltjes in paren geplaatst om aan beide kanten van de grens de afstand tot het werkelijke grenspunt in het midden van de weg aan te geven. Het zesde paaltje aan Belgische kant vond ik niet meer.  Het moet volgens de Belgische stafkaart aan de andere kant van Klein Oudenaardestraat staan. De grenspalen in het midden van de weg die het echte grenspunt weergeven, waren niet te zien. Ze zitten onder het nieuwe wegdek.

Paaltje 1 aan Franse kant:

Afstand tot het echte grenspunt: 18.13 m

Paaltje 2 aan Franse kant:

Afstand tot het echte grenspunt: 7.42 m

Paaltje 3 aan Franse kant:

Afstand tot het echte grenspunt: 6.48 m

Paaltje 1 aan Belgische kant:

( foto van Joop Versluis )

Dit paaltje heeft Joop Versluis eerder gevonden maar was toen ik er was niet meer te zien. Staat normaal in de Klein Oudenaardestraat en vormt een paar met paaltje 1 aan de Franse kant van de grens. Afstand tot het echte grenspunt: 2.38 m.

Paaltje 2 aan Belgische kant:

Afstand tot het echte grenspunt: 4.58 m.

Paaltje 3 aan Belgische kant:

Afstand tot het echte grenspunt is niet te lezen.

Terug naar : map BelgiŽ-Frankrijk

Terug naar : start pagina