GRENSPALEN TUSSEN ZWITSERLAND EN DUITSLAND

GRENSPALEN ROND DE ENCLAVE BUSINGEN

Busingen ligt helemaal in het zuiden van Duitsland.  Het is een enclave en wordt derhalve helemaal omsloten door Zwitsers grondgebied. De gemeente is gelegen ten noorden van de Rijn en ten oosten van de Zwitserse stad Schaffhausen. Busingen behoort tot het Bondsland Baden-Württemberg en daarbinnen tot Kreis Konstanz. De gemeente is 7,62 km2 groot en de kortste afstand tot de vaste grens is 700 m en dat is in Dorflingen.

Ik was in Busingen in augustus 2011. Ik werd aan de Zwitserse grens meteen verrast door de strenge controles die de Zwitserse douane nog steeds uitvoert, desondanks de Schengen akkoorden die Zwitserland heeft ondertekend in 2008.

situatieplan:

( bron: www.buesingen.de )                                                     ( bron : www.geosite.jankrogh.com )

geschiedenis van Busingen:

 

In een in 1918 gehouden referendum stemde 96% van de mensen uit Büsingen voor toetreding tot Zwitserland. Deze wens is echter nooit uitgevoerd omdat Zwitserland aan Duitsland geen geschikte ruilobjecten kon aanbieden.

De huidige situatie van Büsingen werd formeel bekrachtigd in 1967 door onderhandelingen tussen Duitsland en Zwitserland. Tegelijkertijd werd de Duitse enclave Verenahof, dat uit slechts drie woningen bestond, onderdeel van Zwitserland.

opmerkelijke zaken in Busingen:

 

grenspalen:

Ik ben natuurlijk in de eerste plaats naar Busingen gekomen voor de grenspalen.  De oudste grenspalen die er nu staan zijn geplaatst in 1839. Deze zijn geplaatst na een grensakkoord( 01/03/1839 ) tussen het Kanton Schaffhausen ( Zwitserse Eedgenoodschap ) en het Grossherzogtum Baden.

 ( grondgebied van Baden-Württemberg 1810-1945 )

Er zijn tot heden ook grenspalen gesneuveld maar redelijk goed vervangen en deze hebben een recentere datum.  De grenspalen volgen elkaar snel op.  De totale grenslijn is maar ongeveer 17 km. De grenspalen zijn genummerd van 2 tot 120. Aan de kant van Busingen staat GB = Grossherzogtum Baden waartoe Busingen behoorde en daaronder een B = Busingen. Aan de andere kant staat ingebeiteld CS = Canton Schaffhausen en daaronder een letter van de aanpalende Zwitserse gemeente: D = Dorflingen, G = Gennersburn, S = Schaffhausen B = Buchthalen. Op de vierde kant staat het jaartal van oprichten. Bovenaan is een groef die het verloop van de grens aangeeft.

topografische kaart

( bron : www.geosite.jankrogh.com )

grenspalen rond Busingen:GP2 temGP25:

GP 1

Grenspaal 1 is een vondeling, de zogenaamde Nellenburgsteen.  In 1854 heeft men deze steen in het midden van de Rijn gegooid en markeert sindsdien de oostgrens van Busingen, evenals de grens tussen het Kanton Thurgau en het Kanton Zurich als men de Rijn stroomopwaarts volgt.

GP 2

GP2 staat aan de oever van de Rijn in een tuin van een buitenverblijf.

GP 3

Voor GP3 moest ik weer helemaal steil terug naar boven.  Ongeveer op de grens is een steil pad naar boven om het restaurant Waldheim, dat nog net in Busingen ligt te bereiken. Deze grenspaal duidt een eerste knik aan in de grens, achter het restaurant door.

grensmarkeringen restaurant Waldheim

De grens gaat vanaf GP3 doorheen het terras.  Men heeft met verf de grens aangeduid.  Vanaf GP4 is er toegangsweg naar het terras; ook hier heeft men met verf de grens aangeduid.

GP 4

Tussen het restaurant Waldheim en de parking staat GP4 en die duidt ook een knik aan maar dan wel terug in de andere richting.

GP 5

GP5 staat aan de ingang van restaurant Waldheim.  Hier gaat de grens gewoon rechtdoor.

GP 6

GP6 is verdwenen en in 1977 vervangen door een  ijzeren schildje.  Dit schildje zit verdoken in het asfalt in het midden van kruispunt van de weg Gaillingen( D )-Busingen en de weg naar Dorflingen( CH ).

Ik heb de originele grenspaal 6 nog gevonden op een andere plaats: namelijk bij de ingang van het dorp, komende van Gailingen, nabij een groot ijzeren grenspaalmonument.

GP 7

GP7 staat naast de weg van Gaillingen-Busingen.  In de verte staat boven  op de berg het douanekantoor op de vaste grens.

GP 8

GP8 staat ook aan die weg maar dan wel aan de andere kant. De grenspalen staan hier niet ver uit elkaar.  GP9 staat al bij mijn auto.

GP 9

GP9 is in 1977 vervangen door een recent exemplaar in beton.  De oude letters staan er nier meer op maar zijn vervangen door de letters D= Duitsland en S = Schweiz.

De kant van Zwitserland is schuin afgevlakt. De grenspaal duidt een hoek aan van 90° en gaat van de drukke weg Gaillingen-Busingen af.  De grens gaat licht bergop de velden in volgens een landbouwweg.

GP 10

GP 11

GP11 werd in 1989 vervangen door een recent betonnen exemplaar...

GP 12

... evenals GP12.

GP 13

GP 13A

GP13A is een nieuwe grenspaal.  Hij werd geplaatst in 2004 na een grenscorrectie van 05/03/2002.

GP 14

GP14 werd volgens die zelfde grenscorrectie vervangen in 2004.

Ik meen de oude GP14 gevonden te hebben in het gehucht Stemmer aan de Rijn langs de weg van Schaffhausen naar Busingen.  De grenspaal is hier weggezet als monument . Onder de letters CS aan Zwitserse kant staat de letter D van Dorflingen.

GP 15

GP15 staat aan de grote weg Busingen-Dorflingen, naast een zeer mooie grenspaal van het Zwitserse Eedgenoodschap.  De grens steekt hier de weg over en gaat verder licht glooiend naar boven. De volgende grenspalen staan allemaal langs dezelfde landbouwweg.

GP15 is in 1989 vervangen.

GP 16

GP15 is ook in 1989 vervangen.

GP 18

GP17 is verdwenen.  GP18 is terug een oude grenspaal uit 1839.

GP 19

GP 20

GP 21

GP 22

Bij GP22 gaan de weg en de grens naar links.  Hier gaat de grens rond een bietenveld van 1 ha groot.  GP23, 24, 25 zijn al in zicht. Hier is het leuk grenspalen zoeken.

GP 23

GP 24

GP 25

Vanaf GP25 gaat de grens niet meer landbouwvelden maar door een bos. Het is hier prachtig om te wandelen, leuke vakantie.

GP 26

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen Zwitserland-Duitsland

Terug naar : start pagina