GRENSPALEN TUSSEN ZWITSERLAND EN DUITSLAND

GRENSPALEN ROND DE ENCLAVE BUSINGEN

topografische kaart

( bron : www.geosite.jankrogh.com )

Voor de eerste grenspalen rond Busingen: grenspalen  2-25

                                                             grenspalen 26-50

GP 51

GP51 is de eerste grenspaal van een lange rij langs een bosrand. De grens volgt de bosrand naar boven tot aan GP60.

GP 52

GP 53

GP 54

GP 55

Bij GP55 maakt de eerste grens een hoek naar rechts, maar nog steeds volgens de bosrand.

GP 56

Wat verder staat GP56, nog steeds aan de bosrand.  De grens maakt hier nog een hoek naar rechts.  De grens maakt hier dus als het ware een boog om een weide met aan de randen het bos.  Bij GP56 is er een wandelpad; hier komen nogal wat joggers en wandelaars. Gruss Gott.

GP 57

GP57 staat nog steeds aan de bosrand; al was het wel wat moeilijker om deze grenspaal te vinden. Door nieuw struikgewas schuift het bos hier op richting weide en staat deze steen wat dieper in het bos. We komen uit aan een landbouwweggetje en de grens volgt deze weg verder naar boven.  We stijgen immers nog altijd en hebben hier een mooi uitzicht over de enclave Busingen.  Helemaal beneden ligt het dorp ingesloten in de vallei van de Rijn.

GP 58

Het weggetje draait naar links om het bos heen.  Wat verder dan GP57 vond ik G58.

GP 59

We zijn bijna boven op de berg. GP59 staat in dezelfde omstandigheden als de vorige.

GP 60

We bevinden ons nu bovenaan de berg en komen aan bij de weg van Gennersburn naar Schaffhausen. De grens maakt hier een hoek naar rechts en volgt de weg en tevens ook de noordzijde van het grote bos in het noordoosten van Busingen.

GP 61

GP61 staat ook aan voornoemde weg. GP62 heb ik niet gevonden. Deze zou ook aan deze weg moeten staan.

GP 63

GP63 was dan weer zeer gemakkelijk.  Deze staat wat hoger naast de weg en kan niet zo gemakkelijk worden omvergereden of -gemaaid. Aan Zwitserse kant staat nu een letter R voor de aanpalende gemeente, maar ik kan niet terugvinden welke gemeente dat zou kunnen zijn.  De grens buigt hier af van de weg en volgt dan tot GP68 een oude wegbedding doorheen het bos. De nieuwe weg maakt hier een wijdere bocht. Het was hier eventjes zoeken maar eenmaal ik in die oude wegbedding was, waren de grenspalen weer zeer eenvoudig te vinden.

GP 64

Het was hier een bende van omgevallen bomen en allerhande struiken. Doch de bodem was bezaaid met zeldzame planten die je in BelgiŽ alleen maar in tuinen terugvindt, zoals anemonen en maagdenpalm.  De eerste grenspaal in deze oude wegbedding heeft aan Zwitserse kant nu een S ingebeiteld van gemeente Schaffhausen.

GP 65

GP 66

GP 67

GP 68

De grens komt terug uit aan voornoemde weg tussen Schaffhausen en Gennersburn. De grens maakt een knik nar li,ks en volgt de linkerzijde van de weg naar beneden.

GP 69

GP69 staat maar 10 meter verder onder een jonge beuk naast de weg.

GP 70

GP70 staat ook naast de weg maar lag onder de top van een populierenboom.  Wat snoei- en opruimwerk en de grenspaal was weer zichtbaar.

GP 71

GP71 is een recent exemplaar uit 1995.  Hier zijn een paar grote steengroeven aan beide kanten van de grens, maar van dezelfde Zwitserse eigenaar.  Er wordt hier druk op en af gereden met buldozers en vrachtwagens.

GP 72

De weg is hier onlangs nog vernieuwd en breder gemaakt, waarschijnlijk voor de bereikbaarheid van de steengroeven. Dit is nog steeds een grenssteen met aan Zwitserse kant een S van Schaffhausen, onder de letters CS van Canton Schaffhausen.

GP 74

Zowel GPn73, 74 en 75 heb ik niet kunnen vinden.  Misschien dat een uitgebreide zoektocht in de winter nog iets oplevert.  Ik denk dat de nieuwe weg en de aanwezigheid van de steengroeven er wel voor iets tussen zit.  Temeer ook omdat GP71 ook al een nieuwe grenssteen is en ook nog GP76 en 77 recente grensstenen zijn. Op de plaats waar ongeveer GP74 is ook een nieuwe weg aangelegd richting Busingen.  Daar vond ik wel een mooi bord van de vroegere Bundesrepubliek Deutschland.

GP 76

GP76 is een recent exemplaar uit 2004.

GP 77

GP77 is een recent exemplaar uit 1977.  In de verte staat de fabriek die bij de steengroeven hoort.

GP 78

Voor GP78 heb ik wel wat lopen zoeken.  De nieuwe weg buigt voorbij de fabriek af naar rechts terwijl de grens hier langs de oude weg liep en die buigt hier licht af naar links. Die oude wegbedding ligt hier toch wel een 5tal meter lager en daar vond ik GP78 en 79.

GP 79

GP79 staat ook in die oude wegbedding en is een recent exemplaar uit 1951. Het is hier een stort van wat de mensen vanuit de auto hier allemaal naar beneden gooien.  Van hier uit maakt de grens een scherpe hoek en gaat dan ZEER steil naar boven.

GP 80

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen Zwitserland-Duitsland

Terug naar : start pagina