GRENSPALEN TUSSEN ZWITSERLAND EN DUITSLAND

GRENSPALEN ROND DE ENCLAVE BUSINGEN

topografische kaart

( bron : www.geosite.jankrogh.com )

Voor de eerste grenspalen rond Busingen: grenspalen 2-25

GP 26

De eerste grenspaal die ik tegen kom in het bos is GP26.

GP 27

Er is min of meer een pad op de grens

GP 28

GP 29

De grens gaat terug door open landbouwvelden. De grenspalen staan hier zo dicht op elkaar dat ik hier al direct GP30, 31, 32, 33 en 34 zie staan.

GP 30

GP 31

GP 32

GP 33

Bij GP33 maakt de grens een hoek naar links.

GP 34

GP34 zit half in de grond en staat naast een landbouwweg naar een paar boerderijen in Busingen.

Ik heb nog een foto gemaakt in de richting van waar ik gekomen ben. Hier ziet men naast GP34 op de voorgrond, ook nog GP33, 32, 31, 30 en 29.  Prachtige streek en geweldig hier om grenspalen te fotograferen.

GP 35

De grens steekt het landbouwweggetje over, gaat langs een perceel ma´s en maakt dan een hoek naar links en volgt een andere veldweg.

GP 37

De grens volgt ongeveer het veldweggetje.  GP36 heb ik niet kunnen vinden.

GP 38

De grens volgt nog steeds het landbouwweggetje. De grens gaat vanaf hier recht nar links doorheen het perceel ma´s, terwijl het weggetje afbuigt naar rechts.  Bemerk ook aan Zwitserse kant onder CS= Canton Schaffhausen de letter G van Gennersburn. Dit is een klein landbouwersgehucht aan Zwitserse kant.  Voordien was het tot nu een D ( Dorflingen ) dat op de grenspalen aan Zwitserse kant vermeld was.

GP 40

Aan de andere kant van het ma´sperceel komt de grens doorheen een akker met koren dat eerder al gedorst is. De volgende grenspaal zie ik al staan op dezelfde akker, maar de vorige grenspaal, nl. GP39 zou midden in de ma´s moeten staan.  Ik heb even geprobeerd maar dit is niet eenvoudig en heb hem aldus niet gevonden.

GP 41

GP41 staat ook midden in het afgedorsen korenveld.

GP 42

GP42 staat ook nog midden in datzelfde afgedorsen korenveld, vlak onder een houten electriciteitspaal.

Ik bemerkte al eerder dat de electriciteit in en rond Busingen niet apart is. In Zwitserland ligt de electriciteit onder de grond, maar in Busingen gaat deze nog altijd zoals vroeger met behulp van houten palen boven de grond. Pal op de grens gaat de electriciteit hier onder de grond naar Gennersburn ( CH ).

GP 44

Vanaf GP42 gaat de grens volgens een landbouwweggetje naar boven.  Achter wat struiken onder een boom vond ik GP44.  Op de linkse foto is de electriciteitspaal te zien alwaar GP42 staat.  Daartussen zou GP43 moeten staan, doch ik heb hem niet kunnen vinden.

GP 45

De grens volgt nog steeds het weggetje tot aan GP45. Dan gaat de grens haaks naar recht doorheen in pas ingezaaide weide. Op de linkse foto zit u de boom bij GP44.

GP 46

De grens gaat dwars over het ingezaaide grasveld tot aan GP46. Dan gaat de grens in rechte lijn verder langs een houtkant die een hoogteverschil is tussen twee weiden.

GP 48

GP48 staat een beetje verder aan het begin van een andere houtkant tussen twee in hoogte verschillende percelen. Tussen de twee houtkanten is een brede strook  die schuin naar beneden loopt en twee akkers verbindt, waardoor ik zo een beetje mijn gevoel van de grens kwijt was.  Thuisgekomen zag ik dat ik GP47 miste ( ??? ).  Ik heb er dus niet naar gezocht ( ??? ). Ik vermoed dat GP47 op het einde van de eerste houtkant moet staan.

GP 49

GP49 staat ongeveer halverwege de houtkant.

GP 50

Op het einde van de houtkant is een landbouwweg en daar vond ik GP50.  Dit is een soort afwijkende grenspaal afkomstig van 1911. Aan de kant van Busingen staat GB= Grossherzogtum Baden en het nummer 50.  Aan Zwitserse kant staat CS= Canton Schaffhausen en ook het nummer 50.  Op de kant van de grens staat LG.  Ik vermoed dat dit Landesgrenze betekent.  Op de vierde kant staat 1911.  In dit jaar is de grenspaal geplaatst als vervanging van de oudere die gesneuveld is. De grens gaat van hier uit schuin naar rechts, naar een bosrand.

GP 51

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen Zwitserland-Duitsland

Terug naar : start pagina