GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND

Deel 9 Grenspaal 81 tot en met Grenspaal 88

In dit deel worden de grenspalen getoond vanaf  GP 81 in Vroenhoven to GP 88 in Veldwezelt. In dit gedeelte van het grensgebied heeft de mens het landschap flink veranderd.  Het Nederlandse gedeelte wordt helemaal volgebouwd met woonwijken voor de stadsuitbreiding van Maastricht. In het smalle Belgische gedeelte tussen het Albertkanaal en de grens is de honger naar klei door de plaatselijke steenfabrieken zeer groot  en worden menig stukken grond afgegraven tot tegen de grens toe.

In augustus van 2007 ben ik nog eens gaan kijken naar het stuk grens tussen GP 86 en GP 90.  Aanleiding was het nieuw aangelegde grensoverschrijdende golfterrein dat nagenoeg af is.  Ik was benieuwd hoe het met de grenspalen en -stenen was gesteld.

PLATTEGROND

GRENSPAAL 81

GP 81 met zicht op de grote steenweg naar Tongeren (B ).

GP 81 met zicht op de grens langs de zandweg. Op de achtergrond de eerste stadsuitbreiding van Maastricht.

GRENSSTEEN 81a

De tussenpaal 81a is op de foto niet te zien.  Deze is afgebroken en de voet zit onder deze rommel. Bij de bouw van de wijken rond Maastricht hebben grote vrachtwagens deze tussenpaal stuk gereden

GRENSSTEEN 81b

Bij GS 81a en GS 81b volgen de hoeken elkaar snel op. De huizen zijn hier tot tegen de grens gebouwd.

GRENSPAAL 82

Bij GP 82 stopt de verdeling van Vroenhoven in een Belgisch en Nederlands gedeelte en begint de verdeling van Veldwezelt dat ook in twee wordt verdeeld. De Nederlanders wilden een veilige afstand bewaren tot de bastions rond Maastricht en stelden een afstand in van 2400 m. omdat dit overeenkwam met de schietafstand van de kanonnen die op de bastions stonden. Met de bestaande gemeentegrenzen werd geen rekening gehouden. Vandaar dat de grens rond Maastricht zoveel hoekige sprongen maakt.

GRENSSTEEN 82a

GS 82a met zicht op Maastricht ( NL ).

GS 82a met zicht op Vroenhoven ( B ).  GS 82a duidt een hoek naar het noordoosten aan.

GRENSPAAL 83

De nieuwe huizen komen hier tot tegen de grens.  De Belgische boer heeft hier een tiental meters van zijn akker verhuurd aan de aanpalende Nederlandse bewoners.  GP 83 duidt een hoek naar het noordwesten aan.

GRENSPAAL 84

Hier zijn we aan de andere kant van de akker-verhuring;  GP 84 werd geplaatst op de weg naar Vlijtingen; daar schiet niet veel meer van over.

GRENSSTEEN 84a

GS 84a duidt een hoek naar het noordoosten aan. Hier is men aan Belgische zijde een grote put aan het graven voor kleiwinning en heeft men een grote aarden wal opgeworpen tot tegen de grens.

GRENSSTEEN 84b

GS 84b duidt dan weer een hoek naar het noordwesten aan.

GRENSPAAL 85

GP 85 is door hevige voetbalsuppporters oranje geschilderd.  GP 85 werd geplaatst op de weg van Maastricht naar Kesselt. Hier wordt aan Belgische kant duchtig naar klei gegraven.

GRENSSTEEN 85a

Aan Nederlandse zijde allemaal huizen en aan de Belgische zijde nog steeds de grote kleiput. Van de weg naar Kesselt blijft niet veel meer over.  GS 85a duidt een hoek naar het noordoosten aan .

GRENSSTEEN 85b

GS 85b werd geplaatst aan de Tomkensweg. Hier gaan  Nederlandse makelaars losstaande woningen bouwen.

GRENSPAAL 86

GP 86 werd geplaatst aan de Heeserweg en duidt een scherpe hoek naar het noordoosten aan. Op de achtergrond heeft men diep het Limburgs plateau weg gegraven voor het Albertkanaal.

Vanaf GP 86 ligt er vanaf 2007 aan beide kanten een grensoverschrijdend golfterrein. Het uitzicht is hier ondertussen wel veranderd maar de grenspalen en -stenen zijn gelukkig blijven staan.

(foto's2007)

GRENSSTEEN 86a

( foto2004)(foto 2007)

Deze Nederlandse akker zal veranderen in een golfterrein. GS 86a duidt een hoek naar het noorden aan.

 

GRENSPAAL 87

( foto2004)(foto 2007)

GP 87 duidt een hoek naar het oosten aan.

 

GRENSSTEEN 87a

( foto2004)(foto 2007)

GS 87a met zicht op de grens, links BelgiŽ, rechts Nederland.

( foto2004)(foto 2007)

GS 87a met zicht op een moderne staduitbreiding van Maastricht.  Het is dezelfde akker die omgevormd gaat worden tot golfterrein. GS 87a duidt een hoek naar het noorden aan.

GRENSPAAL 88

( foto2004)

(foto's2007)

GP 88 werd geplaatst aan de Molenweg. De Belgische grond werd hier in het verleden afgegraven voor kleiwinning.  De putten zijn wel terug vlakgemaakt voor akkerbouw.  Daardoor ligt BelgiŽ hier zowat 2 meter lager. Bij GP 82 stopt de verdeling van Veldwezelt  in een Belgisch en Nederlands gedeelte en begint de verdeling van Vlijtingen dat ook in twee wordt verdeeld.

GRENSPAAL 89

(klik op foto voor vervolg)

Terug naar : map grenspalen BelgiŽ-Nederland

Terug naar : start pagina