GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND

Deel 8 Grenspaal 73 tot en met Grenspaal 80

In dit deel worden de palen getoond vanaf  GP 73 in Kanne tot aan GP 80 in Vroenhoven. De BE-NL grens doorkruist hier een aantal vruchtbare akkers en boomgaarden zowel aan de Belgische als aan de Nederlandse kant. Dit stukje grens is gemakkelijk te bereiken door vanaf de grote weg van Tongeren naar Maastricht de weg naar Kanne te nemen. Het diep uitgegraven Albertkanaal is nooit veraf

PLATTEGROND

GRENSPAAL 73

GP 73 staat verstopt opgesteld aan de weg naar Kanne tegen een houtkant en duidt het contactpunt aan tussen Kanne ( B ), Kanne ( NL ) en Vroenhoven ( B ).

GRENSPAAL 74

GP 74 staat midden in een akker en duidt het contactpunt aan tussen Kanne ( NL ), Vroenhoven ( NL ) en Vroenhoven ( B ).Door de nieuwe grensbepaling werd ook van de gemeente Vroenhoven een stuk afgesneden en Nederlands gemaakt. De Nederlanders wilden een veilige afstand bewaren tot de bastions rond Maastricht en stelden een afstand in van 2400 m. omdat dit overeenkwam met de schietafstand van de kanonnen die op de bastions stonden. Met de bestaande gemeentegrenzen werd geen rekening gehouden. Vandaar dat de grens rond Maastricht zoveel hoekige sprongen maakt.

GRENSPAAL 74 ( met vlam op 10/08/2006 )

Hans vd Horst uit Vianen NL meldde mij op 31/05/10 dat de vlam van GP78 is hersteld. Het kleurverschil is nog te zien aan de top.  Hij maakte deze foto al in augustus 2006.

GRENSSTEEN 74a

GS 74a duidt een hoek naar het noordoosten aan.

GRENSPAAL 75

GP 75 duidt een hoek naar het noordwesten aan.

GRENSSTEEN 75a

GS 75a staat tussen de gele mosterd en duidt een hoek naar het noordoosten aan.

GRENSPAAL 76

Na GP 76 gaat de grens lichtjes naar het noordoosten.

GRENSSTEEN 76a

Gs 76 staat helemaal in de grond waar de grens een zandweg kruist.

GRENSSTEEN 75a (bovenste stuk)

Een beetje verder dan GS 76a ligt achteraan een boerderij het bovenste stuk van GS 75a. De dader van de breuk staat ook op de foto.

GRENSPAAL 77

Aan de voorkant van de boerderij staat GP 77 verstopt in de haag. Werd in 1843 geplaatst aan de weg van Montenaken naar Maastricht. Van hieruit gaat de grens naar het oosten.

GRENSPAAL 78

Waar de weg van Montenaken naar Maastricht kruist met de Diependalerweg werd GP 78 geplaatst. De Diependalerweg is een prachtige holle weg en vormt verders de grens tot GP 79.

GRENSPAAL 78 ( zonder vlam op 31/05/10 )

Hans vd Horst uit Vianen NL meldde mij op 31/05/10 dat de vlam van GP 78 is verdwenen.

GRENSPAAL 79

Waar de weg van Heukelom naar Maastricht kruist met de Diependalerweg werd GP 79 geplaatst. Het uitzicht verandert hier; we komen in aan de rand van de stad Maastricht.

GRENSPAAL 80

Wat vindt U van deze verkeerswisselaar ? Geplaatst aan de grote steenweg van Tongeren naar Maastricht.

GRENSPAAL 81

(klik op foto voor vervolg)

Terug naar : map grenspalen BelgiŽ-Nederland

Terug naar : start pagina