GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND

Deel 39 Grenspaal 324 tot en met Grenspaal333

PLATTEGROND

GRENSPAAL 324

GP324 is het contactpunt tussen de gemeenten Philipine ( NL ), Ijzendijke ( NL ), Boekhoute ( B ) en Watervliet ( B ).De grens vervolgt haar weg nog steeds langs de sloot ten noorden van de Vrije Dijk die aan BelgiŽ toekomt.

GRENSSTEEN 324A

Om duidelijk te laten zien dat een perceel achter de dijk aan Nederland toekomt, werd GS324a geplaatst.   Inderdaad ter hoogte van het overwegend Belgische gehucht "Maagd van Gent " staan hier wat Nederlands bebouwingen wat verder van de dijk af en die wegenis hebben aan de Vrije Dijk ( B ).De sloot week van te voren wat af van richting ten opzichte van de Vrije Dijk. Van te voren staan ook nog enkele Belgische bebouwingen aan de dijk, maar die staan letterlijk op de dijk.

GRENSPAAL 325

Ter hoogte van het gehucht " Maagd van Gent " en van GP325 verandert de Vrije Dijk van richting en gaat met een knik naar het noorden. De Grens verloopt nog steeds langs de sloot ten noorden van de dijk.

GRENSPAAL 326

Tussen GP325 en GP326 ligt nog steeds de Vrije Dijk. De dijk ligt er hier nog steeds, al worden er nu wel wat stukken er van af gegraven. Ter hoogte van het gehucht " Mollekot " aan de weg naar Ijzendijke werd GP326 geplaatst.

GRENSPAAL 327

De grens vervolgt nog steeds de sloot ten noorden van de Vrije Dijk.  Ter hoogte van de weg door de " Grote Jonkvrouwpolder" werd GP327 geplaatst. Nu is deze weg een grote weg en was er hier voeger een douanekantoor.

GRENSPAAL 328

Het wordt misschien eentonig maar de grens volgt nog steeds de sloot ten noorden van de Vrije Dijk tot aan het gehucht " Meuleke ". GP328 werd geplaatst op de kruising van de grens met de dijk tussen de Grote Jonkvrouwpolder en de Oudemanspolder en is het contactpunt tussen de gemeenten Ijzendijke ( NL ), Watervliet ( B ) en Waterland-Oudeman ( B ).

Nu zijn de Belgische gemeenten deelgemeenten van St Laureins. De gemeente Sint-Laureins bestaat uit de vijf deelgemeenten: Sint-Laureins, Sint-Jan-in-Eremo, Sint-Margriete, Waterland-Oudeman en Watervliet.

GRENSPAAL 329

Nog altijd de Vrije Dijk... GP329 werd geplaatst op de T-kruising met de Krakeeldijk. 

GRENSSTEEN 329A

GS329a duidt de hoek aan in de grens ťn in de Krakeeldijk. De Krakeeldijk maakt een paar kort op elkaar volgende hoeken. Helemaal in de verte zie je op de foto GP329.

GRENSPAAL 330

Bij GP330 verlaat de grens de Krakeeldijk en gaat verder langs een sloot midden in de Krakeelpolder.

GRENSSTEEN 330A

GS330a werd geplaatst als vervanging van een oude grenssteen en duidt een hoek aan, midden in de krakeelpolder. De stallen op de foto staan in BelgiŽ.

GRENSSTEEN 330B

De grens volgt nog steeds de sloot midden in de Krakeelpolder.  Bij GS330b maakt die sloot een hoek.

GRENSPAAL 331

GP331 staat boven op de dijk tussen de Krakeelpolder de Brandkreekpolder.  Het Nederlandse deel van die dijk is hier weggegraven.

GRENSPAAL 332

De grens volgt dan weer een hoekige sloot midden in de Brandkreekpolder om uit te komen aan de weg van Waterland-Oudeman naar de Jerompolder. Daar werd GP332 geplaatst.

De grens gaat verder volgens een andere sloot te midden van de Bandkreekpolder en maakt verschillende hoeken.  Op de voornaamste grote hoeken wordt elke keer een grenssteen geplaatst..  Zie tekening van Frans Meeus.

GRENSSTEEN 332A

In april 2005 was ik hier ter plaatse maar heb toen 332a niet kunnen vinden.  In de zomer van 2009 hebben Aafko Tuin en Frans Meeus deze steen wťl kunnen vinden.

GRENSSTEEN 332B

Deze was gemakkelijk.  Gs 332b staat op de plaats waar de Lijsenweg de grens kruist, temidden van de Bandkreekpolder.

GRENSSTEEN 332C

GRENSPAAL 333

GP333 staat aan een weg door de Brandkreekpolder: de Plakkeboordstraat en is het contactpunt tussen Ijzendijke ( NL ), St Kruis ( NL ), Waterland-Oudeman ( B ) en St Margriete ( B ). De grens gaat vervolgens nog steeds verder langs de hoekige sloot door de smalle Brandkreekpolder.

GRENSSTEEN 333A

(klik op foto voor vervolg)

Terug naar : map grenspalen BelgiŽ-Nederland

Terug naar : start pagina