GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND

Deel 12 Grenspaal 107 tot en met Grenspaal 114

In dit deel worden de palen getoond vanaf  GP 107N in Itteren tot GP 114B in Maasmechelen. De Maas vormt vanaf 1839 de grens tussen beide LimburgenVoordien was Limburg één geheel.  Van 1830 tot 1839 is Nederlands Limburg zelfs nog Belgisch geweest.  De grens wordt langs de Maas aangeduid door telkens twee palen die zowel op de Nederlandse én op de Belgische oever staan. De Maas was vroeger een stroom die breder was dan nu en er waren meer eilandjes in de stroom.  Vandaar dat de grens werd vastgesteld op de thalweg: dit is het stuk met de meeste stroming.  Vandaar dat verschillende grenspalen op een voormalig eiland zijn gezet om duidelijk aan te geven waar de grens is.  Verders werden de grenspalen geplaatst bij een veerpont dat er al was om een gehucht aan de andere kant te bereiken. Langs de Maas staan de grenspalen vanaf Maastricht dus niet op de contactpunten van de verschillende gemeenten.

In juli 2010 ben ik in het gehucht Herbricht en in het dorp Kotem gaan kijken naar de nieuwe situatie.  Grote grondwerken naast en in de Maas hebben het uitzicht drastisch veranderd.  Deze werken moeten ervoor zorgen dat nieuwe overstromingen zoals in 1993 en 1995 niet meer kunnen gebeuren.  Men geeft de Maas meer ruimte zodat het overtollige water bij grote regenbuien niet meer onmiddellijk afgevoerd dient te worden maar kan wegstromen naar speciale uiterwaarden die men overal aan het aanleggen is.

13/12/11: meer nieuws over Grenspaal 108N

 PLATTEGROND

GRENSPAAL 107N

GP 107N is te bereiken via een klein doodlopend weggetje vanuit het oude centrum van Itteren. Hier was vroeger een veerpont voor voetgangers tussen Itteren ( NL ) en Lanaken ( B ).

GRENSPAAL 107B

Bij GP 107B was vroeger een waterinlaat voor de Zuid Willemsvaart. Staat tussen de Maas en een voormalige grindput op de dijk.

In juli 2010 zag ik dat GP 107B nog op dezelfde plaatst stond.  Men heeft hier de Maas breder uitgegraven en de dijk tussen de Maas en de voormalige grindput verlaagd zodat bij hoogwater de rivier hier meer plaats heeft.

Zicht op GP 107B en Iteren aan de andere kant van de Maas.

GRENSPAAL 108N

Langs de weg naar GP 108N heb ik ook veel geulen gezien in het landschap die er op wijzen dat heel vroeger de Maas nog anders gelopen heeft.

Ter Noorden van Itteren is men ook bezig met grote werken om de Maas in een nieuwe bedding aan te leggen.  Daarom is Grenspaal 108N weggehaald en wacht men op een nieuwe standplaats. Achter GP108N ben ik al een tijdje op zoek.  Het gebied was in juli 2010 ook ontoegankelijk. René Jeukens uit Eijsden berichtte mij op 06/12/11 dat hij de paal gevonden heeft.  Voorlopig ligt de paal bij Hoeve Hartelstein, ten noorden van Itteren. Onderstaande foto's zijn ook van René.

GRENSPAAL 108B

GP 108B is geplaatst op een voormalig eiland. Nu nog maakt de Maas ter hoogte van Herbricht een kronkel naar rechts.  Nu staat GP108B midden in een akker. Ten tijde van de watersnoodramp van 1995 liep de Maas hier gewoon rechtoor. Achteraf zijn hier een paar huizen en een stal onteigend en afgebroken.

De akker waarin GP 108B stond is in 2010 ook helemaal afgegraven om de Maas meer ruimte te geven bij hoogwater. De nieuwe locatie van GP 108B is nu vlak tegen de weg naar Herbricht.  Van Herbricht schiet nu niet veel meer over: een drietal huizen en een boerderij.  Al de rest is hier afgegraven

Zicht op GP 108B en de Maas. Hier is te zien dat waar vroeger GP 108N stond ook alles afgegraven is. De rechtse foto is van Jan Dolmans en is gemaakt bij beter weer.

Jan Dolmans heeft GP 108 ook nog gefotografeerd op de oude plaats tijdens de afgravingen.

GRENSPAAL 109N

Tussen de GPn 109 was vroeger een veerpont voor voetgangers tussen Neerharen ( NL ) en Herbricht ( B ).  Aan het wegenpatroon is dit nog heel goed te merken.

GRENSPAAL 109B

GP 109B staat in een populierenbos achter het gehucht Herbricht.

In 2010 is heel de omgeving herschapen in een grote grindvlakte.  GP 109B is een 100tal van de Maas af herplaatst.  Alle bomen en boerderijen zijn weg.   Waar vroeger een kalverenstal en een populierenbos was, is nu een grote vluchtheuvel voor het vee.

Zicht op GP 109B en een verlaten boerderij in Herbricht.  Deze staat leeg, is onteigend en gaat dit jaar nog tegen de vlakte.:

 http://www.hbvl.be/limburg/lanaken/burgerreporters/extern-uitkijktoren-biedt-laatste-blik-op-herbricht.aspx     

Overzicht album Herbricht - Itteren in Beeld - Foto's van het ...        

Op de site van www.grootlanaken.be heb ik nog een foto gevonden van GP 109 op de oude plaats.  De afgravingen zijn nagenoeg voltooid en de grenspaal is op een terpje blijven staan in afwachting van herplaatsing.

 GRENSPAAL 110N

Ook hier was vroeger een veerpont voor voetgangers om de twee dorpen Geulle ( NL ) en Uikhoven ( B ) te verbinden.

GRENSPAAL 110B

 

GRENSPAAL 111N

Bij de GPn 111 was er een veerpont voor auto’s tussen Elsloo ( NL ) en Boorsem ( B ). De kasseiweg naar GP 111N is het nog bestaande bewijs.  Nu razen de auto’s over de grote brug over de brede Maasvallei achteraan de foto. Nederland ligt hier veel hoger door een heuvel waar de Maas tegenaan schuurt. Bemerk ook hoe het Julianakanaal hier gegraven is door de berg en tussen de Maas en het dorp ElslooHet kanaal ligt ook een tiental meters hoger dan de Maas.  Ook hier zie je diepe geulen in de het landschap van verzande Maasmeanders.

GRENSPAAL 111B

Vlakbij GP 111B stonden vroeger nog huizen en varkensstallen.  In 1995 liep hier de hele vallei onder water en zijn de stallen weggespoeld.  Nu zijn de stallen en de huizen onteigend en afgebroken.

In 2010 is er een grote put gegraven vlak naast GP 111B.

GRENSPAAL 112N

Ter hoogte van GPn 112 was er een veerpont voor voetgangers tussen Elsloo ( NL ) en Boorsem ( B ).

GRENSPAAL 112B

Op de eerste foto van GP 112B is goed te zien dat de Maas hier binnendoor loopt doorheen een verlaten grindput.  Ook zijn enkele huizen van het gehucht Geneut te zien die tot vlak tegen de Maas staan.

GRENSPAAL 113N

Ter hoogte van de GPn 113 was er een veerpont voor voetgangers tussen Stein ( NL ) en Eisden ( B ). Het trapje is er nog.

GRENSPAAL 113B

GP 113B staat tussen de Maas en een verlaten grindput die omgevormd is tot natuurgebied.

GRENSPAAL 114N

Ook hier was sprake van een veerpont voor voetgangers voor de mensen van Mazenhoven ( B ) naar Stein ( NL ).

GRENSPAAL 114B

Zicht op GP 114B en op het gehucht Mazenhoven

GRENSPAAL 115A

(klik op foto voor vervolg)

Terug naar : map grenspalen België-Nederland

Terug naar : start pagina