GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN DUITSLAND

EEN STUK GRENS TUSSEN GP923 EN GP942

We vervolgen de grens van GP923 tot aan de grensoverweg van de snelweg E40. De grens ligt steeds aan de linkerkant van een grensweg die dus overal nog net Duits is. We komen ook door het dorp Lichtenbusch dat door de grens in twee delen is verdeeld.

GP 923

Eigenlijk is het hier gemakkelijk grenspalen zoeken.  De hiernavolgende stenen staan allemaal aan de linkerkant van een grensweg.

GP 923-1

Tussen GP9223 en GP224 vond ik een grensaanduiding.  In het midden van het vierkant is een koperen pin geslagen met de vermelding: Messpunkt. Blijkbaar ligt de weg hier dus ook een stukje in België.

GP 924

Aan Duitse kant een mooie gerestaureerde boerderij.

GP 925

Bij GP925 staat een huis nog net in België. Deze mensen hebben enkel wegenis over Duitsland om hun huis te bereiken.

GP 925A

Voorbij GP925 volgt de grens niet de weg maar maakt de grens een paar zeer vreemde hoeken. De voornaamste hoeken zijn aangeduid met tussengrensstenen. GP925A staat in de wei voorbij het huis aan GP925...

GP 925B

... en GP925B staat terug aan de weg.

GP 926

Amper 50 meter verder staat alweer de volgende grenssteen; GP926 staat een beetje van de weg af aan de oever van een riviertje.

GP 927

We volgen maar steeds de weg. Bij GP927 komen we uit aan een andere grensoverschrijdende weg. Aan de andere kant van de weg vond ik een oude betonpaal.  Soortgelijke betonpalen vond ik ook terug aan de Belgisch-Nederlandse grens, met name in de Saeftinghe polder. Deze palen stonden vroeger dus ook aan de Belgisch-Duitse grens.  Aan het bovenste vierkante deel van de paal hing vroeger een verbodsbord voor verboden toegang. Op deze manier wilde de douane niet dat men met goederen langs deze weg de grens passeerde.

GP 928

Bij GP928 gaat de grens tussen twee zeer mooi gerestaureerde boerderijen door volgens de weg. Eén boerderij in België en één in Duitsland. Op de rechtse foto ( beeld naar het zuiden ) ziet men op de top van de grenssteen de richting van de volgende grenspaal, naar rechts naar GP927, naar het noorden naar GP929.  De grens gaat in feite volgens de regengoot voor de garagepoort tot achter de auto en gaat dan naar rechts.

GP 929

Bij GP929 is er weer een lichte knik.

GP 930

Tussen GP929 en GP930 is een grote drukke weg.  Langs deze weg staan de grensstenen 930-940. GP930 staat in de haag aan de rand van die weg, juist in het midden van een zeer scherpe bocht.

GP 931

GP931 staat in de berm, hier weer een bocht naar links.

GP 932

GP932 staat aan een kruispunt met een grensoverschrijdende weg. Hier staat ook een zeer mooi kruisbeeld zoals er hier wel meer staan.

GP 933

GP933 en 934 staan midden in een bos dat door de grensweg in twee is gedeeld.

GP 934

GP 935

GP935 staat aan een scherpe bocht in de grens en de weg naar links. Op Belgisch grondgebied staat er een kapelletje: Jungfrau der armen.

GP 936

GP936 staat aan het begin van het dorp Lichtenbusch. De huizen staan hier aan beide kanten van de grens en aan beide kanten heet het dorp Lichtenbusch. De weg is hier Duits, de grens bevindt zich hier aan de linkerkant van de weg.  De Belgische huizen hebben hier enkel wegenis over Duits grondgebied. Ter hoogte van GP936 maakt de grens een knik.

GP 937

De originele steen 937 is verdwenen en vervangen door een ander in vorm afwijkende steen, juist op een knik in de weg én de grens.

GP 938

GP938 staat aan een schooltje op Belgisch grondgebied. Voorbij deze steen maakt de grens een paar rare sprongen omheen de omheining van deze school. Op de rechtse foto een beeld naar het zuiden.  De grens ligt hier tussen de rand van de weg en de Belgische elektriciteitspalen.

GP 939

Het voornaamste kruispunt in Lichtenbusch.  Aan beide kanten van de grens: bushalte en telefooncellen op 50m van elkaar !. Op de rechtse foto een beeld naar het schooltje dat nog net in België staat.

GP 940

Waar ik denk dat GP940 moet staan, vond ik een plastic buis met in het midden een stalen pin, juist op een knik in de weg.

GP 942

GP942 heb ik gevonden aan de afrastering van het voormalige douanecomplex aan de snelweg E40 tussen Luik-Aken. GP941 is verdwenen onder het beton van bedrijven en grenswinkels. Voorbij GP942 staan nog drie tussengrensstenen die later geplaatst zijn om het juiste grensverloop aan de snelweg-grensovergang weer te geven.

Op 22/05/11 was ik nog eens ter plaatse en heb een nieuwe foto gemaakt van de grenssteen mét nummer. De grens maakt hier een haakse bocht en volgt de afrastering naar GP942A.

GP 942A

Deze grenssteen heb ik pas gevonden op 22/05/11. Eigenlijk niet zo moeilijk: een bordje aan de afrastering geeft duidelijk aan hoe het grensverloop is en waar de steen moet staan.  Ik heb toch wel wat aarde moeten verwijderen vooraleer de steen zichtbaar was.  De grens maakt een wijde bocht doorheen een paar gebouwen.  GP942B staat aan de andere kant van de snelweg en staat in de volgende reeks.

GP 942B

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen België-Duitsland

Terug naar : start pagina