GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN DUITSLAND

EEN STUK GRENS TUSSEN GP 74 EN GP 117

Op 05/02/2011 ben ik wederom op pad geweest, tesamen met Harry, Jos, Rob en Eberhart. Dit maal zijn we naar Steffeshausen geweest om daar onze tocht langs de grens verder te zetten.  De grens volgt nu niet meer de Our maar gaat omheen Steffeshausen en Auel.  Dit betekent weer veel klimmen, dalen en glibberen langs kleine bachriviertjes. We hadden een mooie dag uitgekozen; geen regen en niet te warm.  De tocht ging zo vlot dat we het gehele stuk grens tussen GP74 en GP147 konden afwandelen en zoeken naar grensstenen.  In dit stuk ziet u de stenen tussen GP74 en GP117.

Tijdens een latere tocht op 22/12/12 vonden we nog enkele grensstenen die we eerder niet konden vinden.

GP 73a

In de verte ligt de Our die naar het zuiden ( naar links op de foto ) stroomt.  De grens volgt nu een klein bach dat in de Our uitkomt tot aan een meetpunt in het midden van een brug over dit stroompje.  Vanaf hier volgt het een kleine weg die naar boven leidt. Er zijn verschillende punten in de weg aangebracht die de kromming van de grens weergeven.  Dit komt perfect overeen met het grensverloop op één van de kaarten van het Verdrag van Versailles.

GP 74

Ongeveer een 60tal meters verder is dit meetpunt aangebracht ter vervanging van grenssteen 74.  Hier naar links is nog een andere kleine weg en aldus zou de grenssteen hier vreselijk in de weg staan.   De grens gaat verder langs de linkerzijde van de weg naar boven.  Er is een 4 tal meters links van de weg nog een klein meetpunt aangebracht.

GP 74a

Ook dit punt komt overeen met een knikpunt in de grens naast de weg naar boven. Ook dit komt perfect overeen met het grensverloop op één van de kaarten van het Verdrag van Versailles.

GP 74b

Het met rode verf aangebrachte punt zou ook een ( knik ) punt in de grens kunnen zijn. Op de foto is goed te zien dat er een nieuwe weg is aangelegd.  De weg is vernieuwd waardoor de oude wegrand is verdwenen.  De grensstenen die naast de oude weg stonden zijn hierdoor bijna allemaal verdwenen.

Op de website van Joop Versluis:  https://picasaweb.google.com/grenzen.joop/Album19GrensBelgiDuitsland#  zijn de grensstenen nog te zien die langs dit traject stonden. 

GP 75

GP75 hebben we pas kunnen vinden tijdens een zoektocht op 22/12/12 na een tip van vriend Jannis. Het volgend nummer 76 staat aan de Our waar grenssteen 65 moet staan en is dus al zeker verdwenen op zijn oorspronkelijke plaats.

GP 82

Op dit punt verlaat de grens de linkerzijde van de weg en gaat haaks naar boven.  We hebben de steen pas kunnen vinden tijdens een tweede poging op 22/12/12.  De steen is van boven afgebroken. Alle andere grensstenen vanaf GP77 tem 81 hebben we niet kunnen vinden.

GP 83

Het was een steile klim naar boven.  ( pompaf was ik )  Eenmaal boven gekomen, waren de grensstenen gemakkelijk te vinden.  Ik had mijn honden meegenomen en die stonden graag mee op de foto.  ( zeg maar in de weg lopen )

GP 84

GP84 staat nog wat verder en hoger.  De steen was gemakkelijk te vinden...

GP 85

...evenals GP85. We hebben ondertussen de weiden verlaten en komen in de ( donkere ) bossen.

GP 86

GP86 staat wat van het pad af naar rechts en duidt dan een knikje aan naar links.

GP 87

GP87 duidt een haakse hoek aan naar rechts.

GP 88

GP84 staat wat verder langs het pad. Rob en Jos waren vandaag goed op dreef en hebben bijna alle grensstenen gevonden. Harry , Eberhart en ik hadden de stenen maar voor het oprapen, zeg maar.

GP 89

Bij grensteen 89 maakt de grens een paar hoeken van ongeveer 90° rond een perceel met een pand.  Zo maakt de grens een Belgische uitstulping in Duitsland.  Blijkbaar was in het pand vroeger een café ( Jägershaus )gevestigd.  Nu is het rommelig en vervallen geworden.

GP 90

GP90 duidt de tweede hoek van 90° aan. 

GP 91

Ongeveer in het midden van die uitstulping loopt de weg van Burg Reuland ( B ) naar Lützkampen ( D ).  Aan die weg heeft men in 1920 grenssteen 91 weggezet.

GP 92

We staan nu bij de derde hoek van 90°; nog steeds rond het perceel van het Jägershaus.

GP 93

GP93 duidt de vierde hoek aan. 

GP 94

Dan gaat het steil bergaf door een bos.  De grens steekt nog een bach over en maakt een hoek van 90° het bach stroomopwaarts en evenwijdig volgend. De steen is echter hoog genoeg weggezet om geen natte voeten te krijgen.

GP 95

Ongeveer 40m verder staat GP95.  Dan gaat de grens steil bergop, de bomenrand volgend met een boog.  Het Duitse bos is onlangs gekapt.

GP 96

Ongeveer op drievierde van de helling staat GP96.  Hier maakt de grens een knik naar rechts en gaat verder met een boog naar boven.

GP 97

Als we door het perceel met de gekapte bomen zijn, zijn we nog niet boven de helling aangekomen.  GP97 duidt een knik aan tussen de jonge sparren ( B ) en de grote sparren ( D ). Hier gaat het nog steil omhoog.

GP 98

De grens buigt hier af naar links.  De helling is hier gelukkig nier meer zo steil.

GP 99

GP99 hebben Rob en Jos eerste takkenvrij gemaakt.  Er was een boom op gevallen.

GP 100

GP100 staat in een mooi grensoverschrijdend beukenbos.

GP 101

Met GP101 hadden we ons eerst vergist.  We waren namelijk eerst zo een 20 meter terug aan het zoeken, alwaar aan Duitse zijde een jong sparrenbos begint.  We gingen rustig verder tussen het sparrenbos ( D ) en een jong eikenbos ( B ), toen Jos opeens uit volle borst riep: "gevonden".  We gebruikten deze locatie voor de groepsfoto van de dag. vlnr; Harry, Eberhart, Jos, Rob, ikke en Mau.

GP 102

We volgen nog steeds de scheiding tussen het Duitse sparrenbos en het Belgische eikenbos.  Op het einde van het sparrenbos staat GP102 en duidt een haakse hoek aan naar beneden.

GP 103

Het ging wederom steil naar beneden en komen aan bij hetzelfde bach als bij GP94 en GP95. GP103 staat in het midden van het bach en duidt een zeer scherpe hoek aan. Nu gaat de grens stroomopwaarts verder volgens het bach. Hier hebben we geluk dat er een weg naast het bach ligt.

GP 104

Wat verder maakt het bach een weide bocht naar links.  Tussen het bach en de weg staat GP104.  De steen was bedolven onder de steentjes, takken en bladeren.  Alleen het bovenoppervlak was te zien.

GP 105

Het bach maakt nog steeds een bocht naar links en komt wat dieper ten opzichte van de weg.  Op het talud tussen bach en weg staat GP105.

GP 106

De grens vervolledigt nog steeds haar weg volgens het bach naar boven.

GP 107

Het bach is hier zeer erosie gevoelig.  Het water neemt hier veel zand en steentjes mee.

GP 108

Bij GP108 maakt het bach, dat hier diep is ingesneden, een grote bocht  omheen een talud.  Bovenop dit talud staat GP108.

GP 109

Bij GP109 is het bach afgebogen.  De grens vervolledigt haar weg verder naar boven tussen twee percelen bos.  Het is zeer mooi en stil hier. 

GP 110

En nog maar verder naar boven...

GP 111

...en nog verder naar boven doorheen de donkere bossen.

GP 112

Bij GP112 maakt de grens een zeer scherpe hoek. De grens gaat verder langs de bosweg naar boven.

GP 113

En nog maar verder naar boven.  We hebben vandaag nogal wat geklommen en afgedaald. De grens vervolgt haar weg volgens de weg.

GP 114

GP114 staat wat hoger dan de weg.  De weg buigt wat verder naar links terwijl de grens rechtdoor een jong en donker sparrenbos gaat. 

GP 115

GP115 staat midden in het donker sparrenbos.  De grens gaat hier langs een diepe en brede gracht. We stelden vast dat er twee grensstenen 115 waren.  Een oude grenssteen met nummer 115 lag op de grond.  Het nummer "1" was afgebroken en blijkbaar was dat reden genoeg om hem te vervangen.  We hebben al ergere gevallen gezien die niet worden vervangen.  Waarom de oude steen niet is opgeruimd, weten we ook niet. 

GP 116

We volgen de gracht en komen uit het sparrenbos.  De gracht gaat nog verder en op het einde van de gracht staat GP116.

GP 117

Bij GP117 komen nogal wat boswegen bij elkaar.  De grens gaat hier met een scherpe hoek naar rechts.

GP 118

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen België-Duitsland

Terug naar : start pagina