GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN DUITSLAND

EEN STUK GRENS TUSSEN GP 525 EN GP 548

Op 19/03/2012 ben ik nogmaals op pad geweest, tesamen met Harry, Jos, Rob en Eberhart, tussen GP525 en 572.  De grens vervolgt haar weg ten noorden van Rocherath. De grens volgt al slingerend de Olef naar het noorden.  Bij GP551 is er een samenvloeiing met de Holwiesbach. De grens volgt vanaf de samenvloeiing de Holwiesbach door een steil en diep V-dal naar het westen  In dit stuk het tweede deel van de tocht, tussen GP549 en 571.

GP 550

Grenssteen 552 laat zich zich gemakkelijk vinden aan de Belgische kant van de Olef.

GP 551

Situatieplan ter hoogte van de samenvloeiing van de Olef en Holwiesbach.  De grens volgt aanvankelijk de Olef stroomafwaarts naar het noorden en vanaf de samenvloeiing de Holwiesbach stroomopwaarts naar het westen.

Grenssteen 551 is de laatste grenssteen aan de Duitse kant van de Olef.

GP 552D

Aan de andere kant van de Olef staan twee grensstenen met het nummer 552.  Deze flankeren beide kanten van de Holwiesbach. Dit exemplaar staat op de Duitse kant...

GP 552B

...en dit exemplaar op de Belgische kant.

GP 553

Vanaf hier staan de grensstenen wederom alternerend aan Belgische en aan Duitse zijde, dit keer echter staan de oneven nummers aan Belgische kant en de even nummers aan Duitse kant.  GP553 staat juist achter een verbindingsbruggetje over de Holwiesbach.

GP 554

GP554 is verkeerd gekapt.  Het zou echt volgens plan nummer 554 moeten zijn, maar men heeft er in 1920 het nummer 555 in gekapt ! Later heeft men met verf het nummer correct aangebracht.  Deze pijnlijke vergissing zal nog een tijdje duren, maar enkel aan Duitse kant.

GP 555

Grenssteen 555 lag op zijn kant in het bach.  We hebben de steen terug rechtop gezet; zodat het nummer mooi zichtbaar is.

GP 556

Terug op Duitse oever: Ook bij GP556 is het nummer destijds verkeerd gekapt.  Het correcte nummer is later met verf aangebracht op de achterkant.

GP 557

Op Belgische oever.

GP 558

Terug op Duitse oever en het nummer is wederom verkeerd.  Bij GP558 staat het zelfs nog aan de verkeerde kant ook nog,welwelwel.

GP 559

Terug op Belgische oever en het lijkt er op dat er bij deze grenssteen ook met het nummer geprutst is.  Als men goed kijkt, is het nummer 560 te zien, dat later verkapt is naar 559.

GP 560

Stiuatieplan ter hoogte van de samenvloeiing van de Holwiesbach en een ander bach. De grens volgt aanvankelijk de Holwiesbach verder naar het westen.  Op het punt waar de Holwiesbach begint te buigen naar het zuiden, is er een samenvloeiing met een ander bach waarvan ik de naam niet ken. De grens volgt vanaf de samenvloeiing dit bach.  In de loop der jaren is door verzanding het bach dichtgeslibt en is er een andere loop ontstaan met een nieuwe samenvloeiing een beetje verder.

GP560 is de laatste grenssteen aan de Holwiesbach. Op de linkse foto is te zien hoe de Holwiesbach verder stroomopwaarts verder gaat?  Op de rechtse foto is te zien hoe de grens verder gaat tussen de twee volgende grensstenen aan de overkant van de ( oude ) Holwiesbach.

GP 561D

Foto aan de andere kant van de Holwiesbach. GP561 is dubbel uitgevoerd, aan elke oever van het bach.  Met het exemplaar aan Duitse kant is ook duidelijk geprutst: het nummer is dichtgesmeerd, maar het resultaat is niet mooi afgewerkt.

GP 561B

Dit is het exemplaar aan Belgische kant.  We konden aanvankelijk deze grenssteen niet vinden want deze zat volledig onder begroeiing van mos en gras. Het bach liep vroeger tussen de twee grensstenen met nummer 561 en is helemaal dichtgeslibt.  Nu rest er alleen nog een zompige brij waar je tot je middel inzakt.

GP 562

Aan Duitse kant wordt het geknoei met het nummer nog erger !   In 1920 heeft men in de grenssteen het nummer 564 ingekapt terwijl dit 562 moest zijn. Aan de achterkant staat het juiste nummer, met verf aangebracht. De steenkapper aan Duitse kant heeft hier serieuze fouten gemaakt destijds.

GP 563

Aan Belgische kant is het nummer weer normaal.  Vanaf hier gaat het steil bergop. Het bach stroomde hier meanderend door een breed dal; vanaf hier gaat het steil met watervallen naar boven door een smal Vdal.

GP 564

Aan Duitse kant is de steenkapper blijven volharden met zijn foute nummering.

GP 565

Aan Belgische kant is de nummering normaal.

GP 566

Aan Duitse kant is het nummer wederom verkeerd.  Dit keer ook geen verbeterde nummer aan de achterkant.

GP 567

Mooi plaatje van GP567.

GP 568

Aan Duitse kant vonden we een recente grenssteen met geverfd nummer 568.  Het nummer staat echter aan de verkeerde kant.  Een recent exemplaar betekend dat de steen ooit is vervangen en dat er misschien nog een restant van een oude grenssteen te vinden is en ja hoor, Rob en Jos vonden een beetje dichter aan het bach de oude steen tegen de grond, in twee stukken.

We hebben de steen rechtop gezet en het bovenstuk paste er nog mooi op. Bij nader kijken is het ook duidelijk dat ook hier de Duitse steenkapper zijn fout heeft gemaakt destijds want de oude steen heeft het nummer 570 ingekapt. ( de 0 is niet te zien )

GP 569

GP569 is geplaatst aan een splitsing van het bach.  De grens gaat verder volgens de rechtse zijstroom.

GP 570

We zijn bijna boven gekomen op het plateau van Elsenborn.  We hebben het bach helemaal gevolgd tot aan de bron.  Juist aan de bron staat GP570.  Blijkbaar is hier de Belgische steenkapper geweest want hier is ( gelukkig ) het nummer juist.

GP 571

GP571 staat nog een beetje hoger en duidt een hoek aan naar rechts. De grens is hier gemakkelijk te volgen op de rand van het grote en bos.  In BelgiŽ staat jonge aanplant.

GP 572

De grens komt aan bij de weg van Rocherath naar Schleiden.  GP572 is een driehoekige steen.  Waarom ?  Ik weet het niet. Vanaf dit punt is de grens in het verleden dikwijls veranderd.  Ik was hier al eerder in maart 2010 en leg u graag het verdere verloop van de grens uit in de volgende verslagen.

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen BelgiŽ-Duitsland

Terug naar : start pagina