GRENSMARKERINGEN IN EN ROND BAARLE

( klik beneden op de onderstaande foto's voor vervolg )

Baarle is een dorp gelegen op de grens tussen BelgiŽ en Nederland; meer bepaald in de driehoek Breda ( NL ), Tilburg ( NL ) en Turnhout ( B ).  Het is een zeer bizarre situatie van enclaves en counterenclaves. Het Belgische deel van het dorp heet Baarle Hertog en is deels gelegen in Nederland, meer bepaald binnenin de gemeente Baarle Nassau en bestaat uit 22 enclaves . Daarnaast zijn er nog 4 delen van Baarle Hertog die binnen de landsgrens van BelgiŽ liggen; in het grootste deel ligt het dorp Zondereigen.  In de twee grootste Belgische enclaves liggen dan nog 7 Nederlandse counterenclaves. Een achtste Nederlandse enclave ligt binnen de Belgische landsgrens, in Zondereigen. In totaal zijn er in Baarle 30 enclaves her en der verspreid en zeer grillig van vorm.

In 1843 werden te Baarle gťťn grenspalen geplaatst zoals elders op de Belgisch-Nederlandse grens.  Tussen grenspaal 214 op de grens tussen Poppel ( B ), Alphen ( NL en Baarle Nassau ( NL )  EN  grenspaal 215 op de grens tussen Meerle ( B ), Chaam ( NL ) en Baarle Nassau ( NL ) sprak men in het verdrag van Londen van het gat in de grens.  In het verdrag van Londen wordt melding gemaakt van de verschillende percelen die ofwel Belgisch ofwel Nederlands zijn, doch officieel is dit niet want er is gťťn officiŽle meting gebeurd van de enclaves ter plaatse. De officiŽle metingen zijn pas later gebeurd en hebben vele discussies opgeleverd.  Pas in 1974 is men het eens kunnen worden over de grens tussen Baarle Nassau met BelgiŽ.  Pas in 1995 zijn de enclavegrenzen officiŽle staatgrenzen geworden. Deze metingen heb ik persoonlijk kunnen meemaken tijdens mijn jeugdjaren want het perceel van mijn ouderlijke woning was een discussiepunt ( waarover later meer ).

Op deze site probeer ik de verschillende grensmarkeringen die in Baarle te zien zijn, weer te geven.  De geschiedenis van het dorp vindt men terug op diverse andere sites , bv. : .http://nl.wikipedia.org/wiki/Enclave-geschiedenis_van_Baarle  en  http://home.scarlet.be/edragas/histalgemeen.html

De grenzen van de verschillende enclaves zijn vastgesteld als officiŽle landsgrens op 31/10/1995. 

Het was onmogelijk om de grenzen specifiek te beschrijven.  In plaats daarvan werd op elk knikpunt in de grens een meetpunt met coŲrdinaten aangebracht.  De beschrijving van de grens is een opeenvolging van de verschillende coŲrdinaten.

Op deze manier kan men ook afwijken om gťťn grenspalen te voorzien zoals op andere plaatsen tussen BelgiŽ en Nederland.  De kostprijs ervan zou ook gigantisch hoog zijn en het dorp zou eivol met grenspalen staan.

De verschillende enclaves krijgen ook een specifiek nummer.  De Belgische enclaves krijgen de nummers H1,H2,H3, ...................... H22.  De Nederlandse enclaves krijgen de nummers N1, N2,N3,.................N8.  De enclaves N1,N2,N3,N4,N5 en N6 zijn gelegen in de enclave H1.  De enclave N7 is gelegen in de enclaves H8 en de enclave N8 is gelegen binnen de Belgische landsgrens te Zondereigen. 

Tevens werd in het proces-verbaal van 1995 ook beslist dat het gebiedje van 26a en 32 ca in het gebied Withagen, dat voordien niet tot ťťn van beide landen behoorde, definitief tot BelgiŽ zou behoren.

BELGISCHE ENCLAVE H1

Oppervlakte 153 ha, 64 a en 48 ca.  omtrek 12.911 km

De enclave H1 is de grootse Belgische enclave en ligt in het centrum van het dorp Baarle.  Hier wonen ook de meeste inwoners van Hertog en huisvest ook de meeste openbare gebouwen en handelscentra.

( klik op de onderstaande foto's voor vervolg )

Gemeentehuis   parking De Loswal 't Hoekske   DesirŤe Geeraertsstraat
   

Nieuw: 10/11/13: Baarle: DŤsirŤe Geeraertstraat

BELGISCHE ENCLAVE H2 : De Retsche akkers

Oppervlakte 2 ha, 41 a en 16 ca.  omtrek 0.655 km

Quadripoint

Verder naar: Grenspalen BelgiŽ Nederland

Grenspalen BelgiŽ Nederland: grenspaal 215 en volgenden

Grenspalen BelgiŽ Nederland: grenspaal 214 en vorigen

Terug naar : start pagina