GRENSMARKERINGEN IN EN ROND BAARLE

DESIREE GERAERTSSTRAAT

In het centrum van Baarle is ook sprake van een ``verticale grens``.  In de Desirče Geeraertsstraat staat een appartementsgebouw alwaar de grens doorheen loopt.   De grens loopt op een meter van de rechtergevel.

Vroeger was er hier een bakkerij op de gelijkvloers en een appartement er boven die diende als woning. We kijken nu op de achterkant van de winkel. De bakkerij is gestopt en nu wordt alles verhuurt.  De voordeurregel in Baarle bepaalt de nationaliteit van het pand.  Staat de voordeur in Nederland dan is het gehele pand in Nederlands. Dit is hier in de Desirče Geeraertsstraat niet anders.  De grote poort diende als ingang van de bakkerij achter de winkel en deze staat in Nederland.  De voordeur rechts staat in Belgie, dus het appartement er boven is Belgisch.

De eigenaar heeft na de beëindigen van de bakkerij echter het geheel nog aangepast, de woning gesloopt, en uitgebreid met vier nieuwe appartementen, twee aan de voorkant, boven op de winkel en twee op de bestaande bakkerij aan de achterkant alwaar we nu op kijken.  Hij wilde aanvankelijk een uitbreiding doen van drie Nederlandse appartementen omdat de huur in Nederland hoger is dan die in België.  Echter hij kreeg in Baarle Nassau maar toestemming voor ččn appartement omdat dan het bouwcontingent vol was. Daarom besloot hij om de vergunning nog eens  in Baarle Hertog aan te vragen na het wijzigen van de plans.  Hij tekende de binnendeuren van de twee andere appartementen nu op het kleine strook Belgisch grondgebied onder het pand.   Baarle Hertog keurde die plannen onmiddellijk goed.  Baarle Nassau was hier natuurlijk niet zo blij mee en wou nog stokken in de wielen steken door te zeggen dat de voordeurregel niet helemaal correct was omdat de voordeur van het gehele pand nog steeds in België stond; dit kon niet voor het Nederlandse appartement.  Daarom heeft de eigenaar een tweede deur gemaakt op Nederlands grondgebied, vlak naast de Belgische deur. Deze Nederlandse voordeur komt uit in dezelfde hal als binnenkomt langs de Belgische voordeur.

 

Nu is de situatie zo dat aan de voorkant op de gelijkvloers er een Nederlandse winkel is met daar boven twee Belgische appartementen.  Aan de achterkant is de situatie als volgt; op de gelijkvloers is er de bakkerij, op de eerste verdieping is er een Belgisch appartement en op de tweede verdieping is er een Nederlands appartement.  De linkse voordeur staat in Nederland en dient als ingang voor de bakkerij beneden en voor het appartement op de tweede verdieping.  De rechtse voordeur dient als ingang voor de twee appartementen aan de voorkant boven de winkel, en voor het ene appartement aan de achterkant op de tweede verdieping.

bron onderstaand plan : http://groups.yahoo.com/group/grenspalen/files/Baarle-kadasterkaarten/

Terug naar: grensmarkeringen Baarle

Terug naar : start pagina