GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN FRANKRIJK

DE WESTHOEK ( B )

nabij cafť "au trois chaussers " te Ghyvelde

Deze zandstenen grenspaal uit 1819 staat aan de ingang van camping Ringsloot in Frankrijk. Aan Belgische zijde is er een cafť: au trois chaussers. Deze grenspaal is getuige van de korte periode van 1815 tot 1830 dat de Nederlanden aan Frankrijk grensde. In 1815 werd het verdrag van Parijs getekend wat een einde maakte aan de Napoleontische oorlogen. In 1830 scheurde BelgiŽ zich los van de Nederlanden en vanaf dat moment duidt deze grenspaal de grens aan tussen Frankrijk en BelgiŽ.

Belgisch-Franse grenspaal anno 1892

Dan gaat de grens achter twee Belgische huizen door en daar vond ik deze grenspaal.  Het is een arduinen paal uit 1892 met twee letters F en B.  Vanaf hier begint een duiengebied aan twee kanten van de grens.

nabij cafť "au retour de la chasse " te Adinkerke

Dan gaat de grens verder door een duinengebied aan twee kanten van de grens. Het is een apart duinengebied enkele kilometers van de kust af en wordt ook als gebied beschermd. Aan het cafť "Au retour de la chasse" vond ik deze grenspaal  uit 1819. Blijkbaar werd hier vroeger veel gejaagd.

grensovergang RD 60 nabij Adinkerke

Aan de oude grensovergang nabij Adinkerke staat ook nog een grenssteen uit 1819. Het is hier druk  Ook hier wederom een camping aan Franse zijde van de grens. Het geheel geeft wel een verloederde indruk.

duinengrens te Adinkerke

Dit is de eerste grenssteen tussen BelgiŽ en Frankrijk en tevens meest westelijke grenssteen van BelgiŽ.  Het was een zware lange wandeling vanaf de vorige grenssteen tot hier ( ong 0.5 uur ) langsheen een pad slingerend door de duinen. Van de letter N is een stuk af en laat zich moeilijk fotograferen vanwege de schaduw en het zonlicht.

Terug naar : map BelgiŽ-Frankrijk

Terug naar : start pagina