PROVNCIE GRENSPALEN OVERIJSSEL-DRENTHE

In december 2008 ben ik op pad geweest met een groepje gezellige Nederlanders op zoek naar de provincie grenspalen tussen Overijssel en Drenthe, meer bepaald in de kop van Overijssel aan de westkant van de gemeente Steenwijk. Het is immers hier de thuishaven van Harry ten Veen die ons een leuke dag had bezorgd.

GP 01

GP01 is een drieprovincieënpaal. Hij staat op het punt waar de Nederlandse provincies Overijssel, Drenthe en  Friesland samen komen. Foto genomen vanuit provincie Friesland met zicht op de grens tussen Drenthe en Overijssel. Het is een gietijzeren paal met aan drie kanten een wapenschildje.

wapen van Overijssel                                wapen van Drenthe                                    wapen van Friesland

GP 02

We wandelen de Drenthse-Overijsselse grens af. GP02 is al van ver te zien.  Hij is een stuk kleiner dan de vorige en staat op de rand van het Nederlandse Koninklijke domein De Eese. http://www.deeese.nl/   De rechtse foto geeft een zicht naar grenspaal 01.

GP 04

GP04 staat nog wat dieper in het bos van domein de Eese aan de rand van een greppel tussen de varens.

GP 06

GP05 is volgens Harry niet te vinden ( ? ) Althans dat dacht hij van GP06 ook, maar deze grenspaal hadden we die dag toch gevonden. Deze paal staat ongeveer 20 m van GP07 vandaan in een donker sparrenbos van domein de Eese.

GP 07

GP07 staat midden in een diepe sloot.  De sloot vormt verder de grens. we bevinden ons nog steeds in domein de Eese

GP 09

GP08 is verdwenen, zou ook aan diezelfde gracht moeten staan. GP09 is ook verdwenen, hij staat niet meer op de originele plaats. Harry vond nog wel de plaats waar hij moet staan, nl op een eikenhouten paal. Bij GP10 kwam de naburige eigenaar nieuwsgierig vragen wat we aan het doen waren.  Na nog wat gezellig doorkletsen zie hij dat hij de grenspaal in zijn tuin had staan, anders had men met de opruimingswerken van de sloot de grenspaal per ongeluk meegenomen.

GP 10

GP10 was volgens Harry ook niet meer te vinden maar Jannis liep er zomaar tegenaan. Deze paal heeft nog een zeer mooi wapenschildje aan Overijsselse kant. Onder de leeuwen staat TRANSISALANIA wat Overijssel betekent. Het was hier dat de naburige eigenaar kwam vragen wat we kwamen doen.

GP 11

Naast GP09 staat ook nog GP11 tegen een schuurtje.  Deze paal zou een beetje verder op de hoek van de sloot moeten staan .

GP 12

Amper 10tal meter verder van de standplaats van GP11naar het zuiden staat GP12 in de sloot aan de Dwarsweg.

GP 13

GP13 staat 100 meter verder tussen een aantal weiden met ponys.

GP 16

Deze paal staat midden in een grote weide en is helemaal glad geschuurd door de koeien. Aan Drenthse kant is nog zeer mooi wapenschildje te zien.  Het is een beeltenis van de Maagd Maria. Tussen GP13 en GP16 zijn dus 2 grenspalen verdwenen.

GP 18 en 19 ( plaats van )

Dan is er een heel stuk niks meer te vinden. We komen aan bij de Eesveenseweg tussen Steenwijk( O )en Westerveld ( D ). Hier is een verschil in wegbedekking goed te zien. Volgens de kaart stonden hier twee grenspalen aan weerszijden van de weg. Spijtig maar de grenspalen zijn verdwenen  De grens loopt vanaf hier een 500 meter langs de oostelijke kant van de weg.  Daar vonden we 5 grenspaaltjes met op de kop en de zijkant de letters PO ( Provincie Overijssel )

GP 28

We zijn met de auto een heel eindje verder gereden tot aan de Kalenkotte ( weg ). ( Helemaal onderaan vindt u een plattegrond.) Achter een groot exotisch vogelpark vonden we GP28. De bewoners van een naburig huis vertelden ons dat er nog een paaltje 27 was een beetje verder naar het westen maar dit is vorige zomer verdwenen na slootruimwerkzaamheden.

GP 29

De vrouw des huizes loodste ons naar de volgende grenspaal die nog op de rand van haar mooie tuin stond.

GP 32

Vervolgens hebben we een lange houtkant in het verders kale landschap gevolgd. We hebben geen grenspalen gevonden tot aan GP32. ( twee paaltjes verdwenen ).

GP 43

De grens gaat  verder langsheen een groot militair domein. De grens maakt daar zelfs nog een hoek van 90 °. Volgens Harry zijn er hier geen grenspalen te vinden. Het werd al laat, donker en koud en hebben we de zoektocht gestaakt.  We zijn terug naar de auto gegaan en naar de andere kant van het militair domein gereden,meer bepaald achter het gehucht Havelterberg ( D ). Na een wandeling langs een greppel die hier de grens vormt, vonden we nog mooi exemplaar.

GP 46

Er moeten er nog twee grenspalen zijn, waarvan al zeker één door Harry gevonden. Maar ja de tijd dringt.  Deze zullen nog voor een andere keer zijn. Aan de Meppelerweg vlakbij het op- en afrittencomplex van de A32 vonden we nog twee zeer mooie provinciegrenspalen. De eerste is een grenspaal zoals we vandaag er al meer gezien hebben maar nu mooi opgeschilderd in de originele kleuren.  Onderaan staat ook de fabrikant van de grenspaaltjes vermeld : Ijzergieterij  De prins van Oranje ' s Hage.

OUDE GRENSPAAL

Een 10tal meter meer naar het zuiden staat deze grote grenspaal in arduin met aan twee kanten de naam van desbetreffende provincie.

Het was een leuke ervaring zo hoog in het noorden van Nederland.  Harry ten Veen, bedankt voor de leuke en leerrijke dag en Mevrouw ten Veen bedankt voor de hartelijke ontvangst en de koffie.

Terug naar : map provinciegrenspalen

Terug naar : start pagina

nog meer provinciegrenspalen in Nederland: http://home.planet.nl/~veenhh/borderland/overijssel/overijssel.htm

                                                                    en: Overzicht palen in Nederland