GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN FRANKRIJK

Givet ( Fr )

Givet is een Franse stad , gelegen aan het punt waar de Maas BelgiŽ binnenstroomt. De Frans Belgische grens heeft hier een raar verloop.  Aan beide kanten van de Maas is het Frans en wat verder gaat men over de grens met BelgiŽ. Bij de vaststelling van de grens tussen BelgiŽ en Frankrijk in 1713 was Givet een Franse enclave binnen het Graafschap Agimont ( Zuidelijke Nederlanden).  Men wou van die situatie af en daarom heeft men heel het gebied Frans gemaakt.  Het is hier leuk vertoeven en er zijn leuke dorpjes te ontdekken aan beide kanten van de grens. Givet is de laatste door Vauban versterkte fortificatie van de dubbele fortengordel die Vauban versterkte ter verdediging van de noordelijke grens van het toenmalige Frankrijk. Het door Keizer Karel in de 16de eeuw gebouwde en naar hem vernoemde onneembare Spaanse fort annex citadel bovenop een kalkachtige rotspunt kreeg in de 17 de eeuw de voor Vauban gekende typische stervormige versterking.

Gevonden aan de weg van  Vireux-Wallerand ( Fr ) naar Treignes ( B ). Het is een groot betonnen blok met aan weerszijden een verweerd wapenschild met daaronder de naam van het land ( France - Belgique ).  De kant van BelgiŽ kon ik niet fotograferen owv de haag die te kort bijstond. Jaar van oprichten is mij niet bekend.

Gevonen op de grote doorgaande weg van Givet ( Fr ) naar Beauraing ( B ). Deze steen heeft wel iets weg van de grenspalen die staan tussen de verschillende Franse departementen. Jaar van oprichten is mij niet bekend. Volgens anderen zijn er nog meer van deze grensstenen in de buurt van Givet maar ik heb ze nog niet gevonden.

Terug naar : map BelgiŽ-Frankrijk

Terug naar : start pagina