OUDE GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN PRUISEN

District Eupen 158-174

In feite volgt de grens de loop van de Helle of Hill vanaf GP157 op de Hoge Venen in de buurt van de Baraque Michel. De grens volgt dan de rand van het Hertogenwald tot aan de Vesdre. We volgen de rivier eventjes tot aan GP174, kruisen de weg van Eupen naar Baelen. De grens volgt dan een oude weg ten westen van Eupen om uiteindelijk uit te komen aan de "Rue Mitoyenne". Deze neutrale weg vormt dan de grens tot "Maison Blanche". We volgen de weg van Henrikskapelle naar Aken. Deze weg vormt vervolgens de basis van een driehoek waarvan de top mometeel ligt in het drielandenpunt ( GP193 ). Deze driehoek was vroeger Neutraal Moresnet.

GRENSPAAL 158

De Helle vormde de grens en was volledig Pruisisch gebied. Er staan enkel palen geplaatst aan de westzijde van de rivier. De Helle stroomt hier een 5tal meters verder 30m. diep in een kloof. De paal is ook weer een achthoekige, dit betekent dat hij dateert van 1840. Vervolgens vormde een kanaal naar een watermolen de grens.  Het kanaal staat nu droog. Ik ben er helemaal doorgewandeld maar heb GP159 niet kunnen vinden.

GRENSPAAL 160

GP160 staat op een fabrieksterrein en duidt een hoek naar het westen aan. In het district Eupen zijn de oorspronkelijk houten grenspalen ook vervangen door stenen exemplaren.  De palen wijken echter wel af van de palen in het district Malmédy. Het betreft vierkantige palen uit zandsteen, 1.20m en een doormeter die afneemt naar boven toe van 34cm tot 21 cm.  Er is enkel een nummer ingebeiteld, géén vermelding van een P en B zoals in Malmédy. Wanneer de palen precies vervangen zijn, weet ik niet.

GRENSPAAL 161

Dan volgt de grens de rand van het Hertogenwald, nu nog is deze grens een gemeentegrens rond de stad Eupen. GP161 is een achthoekige en duidt een hoek naar het noorden aan.

GRENSPAAL 162

GP162 is een vierkantige paal. Hier was vroeger een weg, genaamd Ossenweg die uitkwam in het Hertogenwald.

GRENSPAAL 163

Bij GP163 ( achthoekige uit 1840) verandert de grens van richting, nu weer naar het westen.

GRENSPAAL 164

GP164 ( vierkantige paal )staat enigszins verstopt achter een coniferenhaag aan de grote weg van Eupen naar Malmédy.

GRENSPAAL 165

Bij GP165, 166 en 167 gaat de grens om een paar weiden heenin de vorm van een vierkant, steeds de rand van het Hertogenwald volgend.

GRENSPAAL 166

GRENSPAAL 167

Plaatselijke autoriteiten hebben zich over het lot van de grenspaaltjes ontfermd en hebben de paaltjes beschermd als monument.

GRENSPAAL 168

Gp168 is een achthoekige paal en staat nog steeds in dezelfde omstandigheden als de 3 vorige. Voorbij deze paal zijn er ruige rotsformaties en gaat het zeer steil naar beneden.

GRENSPAAL 169

GP169 staat in vogelvlucht maar 20m verder maar ik heb er halsbrekende toeren voor moeten uithalen. Zo steil naar beneden gaat het hier. Vanaf GP169 volgt de grens wederom de rand van het Hertogenwald met een paar weiden in een vierkant rondom.

GRENSPAAL 170

GP170staat in de zuidwest hoek van de wei.

GRENSPAAL 171

GP170 staat in de noordwest hoek van de wei.

GRENSPAAL 172

GP171 staat in de noordoost hoek van de wei.

GRENSPAAL 173 B

GP171B staat maar 10m van de vorige vandaan, op de rand van de wei en de Vesdre.  De Vesdre was de gemeenschappelijke grens tussen beide staten en daarom zijn er twee grenspalen op beide oevers neergezet.

GRENSPAAL 173 P

Deze paal staat op de andere oever. Het nummer kreeg ik niet mooi op de foto wegens het tegenlicht van de laagstaande zon. Blijkbaar is deze paal goed beschermd want ik denk dat het terrein hier verhoogd is voor een aanpalend bedrif. Men heeft hier een hoge muur geplaatst op de oever van Vesdre en het terrein opgevuld. De grenspaal staat mooi zonder mankementen daar boven op.  Er was hier spijtig genoeg geen brug, dan maar schoenen, kousen en broek uit en in mijn onderbroek al schuivend over de gladde stenen naar de overkant in het ijskoude water. De rivier stond behoorlijk hoog door het smeltende ijswater.

GRENSPAAL 174 B

Bij GPn 174 verlaat de grens de Vesdre en gaat nu in noordwestelijke richting verder. Het was hier wel eventjes zoeken. De Vesdre is hier later blijkbaar verlegd. Je kan nog steeds de bedding van de oude loop waarnemen in het landschap. In de oude loop stroomt nu nog een klein beekje dat een beetje verder in de Vesdre uitmondt. Het eiland tussen de oude loop en de verlegde rivier is nu een verwaarloosde wei voor wat pony's en daar heb ik GP173PB gevonden.  De andere GP174 heb ik nog niet kunnen vinden. 

GRENSPAAL 175

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen België-Pruisen

Terug naar : start pagina