GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND

Deel 11 Grenspaal 98 tot en met Grenspaal 106

In dit deel worden de palen getoond vanaf  GP 98 in Lanaken tot GP 106 inSmeermaas. Hier is de oprukkende stad Maastricht niet zo zichtbaar.  De Nederlandse grond wordt door de plaatselijke landbouwers goed bewerkt.  De leemgrond is dan ook zeer vruchtbaar.  Toch geeft de streek een beetje een verloren indruk want de stad zal ooit nog wel eens naar hier komen.  Aan Belgische kant komt er een groot nieuw industrieterrein tussen de expressweg van Lanaken naar Maaseik en de grens, letterlijk tot tegen de grens.  Vanaf grenspaal 101 komen we tegen de achterkant van het dorp Smeermaas.

PLATTEGROND

GRENSPAAL 98

GRENSSTEEN 98a

Hier kent de grens ook een raar verloop.  De voornaamste hoek wordt aangeduid door deze hulpsteen.  Aan de Belgische kant komt een nieuw industrieterrein.  De steen was moeilijk te vinden door de verplaatsing van de weg. Door veel geduld en doortastend kaart te lezen de steen toch gevonden tussen de gele mosterd.

GRENSPAAL 99

Het Belgische industrieterrein is volledig afgesloten, ook de weg…

GRENSSTEEN 99a

Deze steen staat net om het hoekje bij GP 99.

GRENSPAAL 100

Hier bevinden we ons nog altijd naast de afspanning van het industrieterrein.

GRENSPAAL 101

Nu komen we aan de achterkant van de huizen van Smeermaas.

GRENSSTEEN 101a

Mooie steen aan de Nederlandse achterkant van een Belgische boomkweker.

GRENSSTEEN 101B

Op de achtergrond staan de huizen tegen de grote weg met GPn 102 en 103.

GRENSPAAL 102

Aan de grote steenweg van Maaseik naar Maastricht.  De volgende grenspaal staat aan de andere kant van de weg.

GRENSPAAL 103

Zicht op GP103 en de grote steenweg door het dorp Smeermaas.

GRENSPAAL 104                                           GRENSPAAL 105

De Zuid-Willemsvaart begint in Maastricht en wordt hier Belgisch.  Twee grenspalen staan hier op het talud links en rechts van het kanaal.  GP 104 staat een beetje verdekt opgesteld tussen de struiken aan de linkerkant.  Grenspaal 105 staat op het pad aan de rechtse kant van het kanaal. Later zullen we de Zuid-Willemsvaart nog eens tegenkomen bij het verlaten van België bij GPn 167 en 168.

In febr.2006 ben ik teruggekeerd naar deze locatie.  Ik had een tip gekregen van Marcel VD Wetering dat GS 105a er wél was.  Deze had ik destijds niet kunnen vinden omdat het talud helemaal overwoekerd was met onkruid en klimop. De eigenaar van het aanpalende perceel heeft de steen verstopt door er allerlei takken van sparren over te gooien. GS 105a staat ongeveer 50 m. verder dan GP 105 helemaal boven op het talud van de Zuid Willemsvaart en duidt de hoek aan waar de grens het jaagpad naast het kanaal verlaat.  Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om nog mooie foto's te maken van de twee wachters naast de Zuid Willemsvaart want deze waren ondertussen mooi opgeschilderd.

GRENSPAAL 104

GRENSPAAL 105

De vaart is een idee uit begin1800 van keizer Napoleon. Het stuk kanaal tussen Maastricht was oorspronkelijk maar 4 à 5 meter breed en moest dienen als een voedingskanaal voor zijn grote plannen ivm het Canal du Nord tussen de Schelde en de Rijn.  In 1822 besloot koning Willem I de plannen van Napoleon aangepast uit te voeren en het voedingskanaal te verbrden en nog een verbindingskanaal te graven naar ’s-Hertogenbosch. Het kanaal werd naar koning Willem vernoemd, maar omdat in Overijssel al een kanaal naar hem vernoemd was, de Willemsvaart, werd er nu het woord Zuid aan toegevoegd: Zuid-Willemsvaart.

http://www.abeek.be/abeek/historie/07_zuid_willemsvaart.htm

GRENSSTEEN 105a

GS 105a staat helemaal bovenaan het talud van de Zuid-Willemsvaart, helemaal ondergestopt met sparrentakken.

GRENSPAAL 106

Grenspaal 106 is de laatste paal van de boog rond Maastricht en tevens terug de eerste in een lange rij “Maaspalen”.  Vanaf hier volgt de grens de thalweg van de Maas.  De Maas is pas een grens geworden na 1839.  Voordien was Limburg één geheel.  Tussen 1830 en 1839 is Nederlands Limburg zelfs nog heel even Belgisch geweest. Koning Willem I van Nederland heeft Ned. Limburg geruild voor het Waalse gedeelte van Luxemburg.

GRENSPAAL 107

(klik op foto voor vervolg)

Terug naar : map grenspalen België-Nederland

Terug naar : start pagina