GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND

Deel 10 Grenspaal 89 tot en met Grenspaal 97

In dit deel worden de palen getoond vanaf  GP 89 in Veldwezelt tot GP 97 in LanakenIn dit gedeelte van het grensgebied heeft de mens het landschap flink veranderd.  Het Nederlandse gedeelte wordt helemaal volgebouwd met woonwijken voor de stadsuitbreiding van Maastricht. In het smalle Belgische gedeelte tussen het Albertkanaal en de grens is de honger naar klei door de plaatselijke steenfabrieken zeer groot  en worden menig stukken grond afgegraven tot tegen de grens toe.

In augustus van 2007 ben ik nog eens gaan kijken naar het stuk grens tussen GP 86 en GP 90.  Aanleiding was het nieuw aangelegde grensoverschrijdende golfterrein dat nagenoeg af is.  Ik was benieuwd hoe het met de grenspalen en -stenen was gesteld.

PLATTEGROND

GRENSPAAL 89

( foto2004)

GP 89 is de eerste grenspaal die de gemeente Vlijtingen in twee splitst en duidt een hoek naar het noordoosten aan. Vlijtingen is dus na Kanne, Vroenhoven en Veldwezelt al de vierde gemeente die door de nieuwe grens rond Maastricht in twee wordt verdeeld.

Vanaf GP 86 ligt er vanaf 2007 aan beide kanten een grensoverschrijdend golfterrein. Het uitzicht is hier ondertussen wel veranderd maar de grenspalen en -stenen zijn gelukkig blijven staan.

(foto's2007)

GRENSPAAL 90

(foto's2004)

GP 90 staat vlakbij een skipiste in Nederland. Bij deze grenspaal gaat de grens naar het noordwesten

(foto2007)

GRENSSTEEN 90a

(foto2004)(foto2007)

Deze tussenpaal ligt op zijn zij.  Ook hier ligt BelgiŽ zowat 2 meter lager door kleiafgravingen. GS 90a duidt een hoek naar het noordoosten aan.

Gezien de toestand waarin GS 90a zich bevond, vreesde ik het ergste voor deze steen. Ik was uitermate verrast dat de steen netjes in ere is hersteld en weer mooi zijn functie kan vervullen.

 

GRENSPAAL 91

GP 91 werd geplaatst aan de grote weg van Bilzen naar Maastricht. Nu gaat de grens weer naar het noordwesten.

GRENSSTEEN 91a

Deze tussenpaal staat ook aan de grote weg van Bilzen naar Maastricht, een beetje verder dan GP 91. Bemerk ook de andere moderne grenspalen voor de tussenpaal. De grens gaat hier verder volgens de omheining van de steenfabriek.

GRENSSTEEN 91b

De steen is gebroken en wordt door twee ijzers bij elkaar gehouden.  Staat op een andere hoek van het terrein van de steenfabriek.

GRENSPAAL 92

GP 92 staat aan de achterkant van de steenfabriek. We zitten hier maar op een steenworp van de wijken van Maastricht.

GRENSSTEEN 92a

GS 92a ligt op zijn zij juist buiten een woonwijk van Maastricht, nog net achter de steenfabriek De grens gaat nog maar eens naar het noordwesten.

GRENSPAAL 93

Van de Onderste weg en de Riepsweg schiet niet veel meer over dan stofferige karsporen vol onkruid.  Het stukje BelgiŽ hier is niet breed.  Aan ťťn kant heb je de oprukkende huizen van Maastricht en aan de andere kant het gapende gat van het Albertkanaal.

GRENSPAAL 94

GP 94 staat verstopt opgesteld achter een grote beukenhaag. Bij GP 94 stopt de verdeling van Vlijtingen in een Belgisch en Nederlands gedeelte en begint de verdeling van Lanaken dat ook in twee wordt verdeeld. De Nederlanders wilden een veilige afstand bewaren tot de bastions rond Maastricht en stelden een afstand in van 2400 m. omdat dit overeenkwam met de schietafstand van de kanonnen die op de bastions stonden. Met de bestaande gemeentegrenzen werd geen rekening gehouden. Vandaar dat de grens rond Maastricht zoveel hoekige sprongen maakt.  Lanaken is dus de vijfde gemeente die grond aan Nederland moet afstaan. Hier gaat de grens gewoon rechtdoor, geen sprongen dus.

GRENSPAAL 95

GP 95 staat maar een beetje verder dan GP 94.  De grens gaat hier verder langs de slechte landbouwweg.  Liefst niet met de auto over rijden.

GRENSPAAL 96

GP 96 staat ook maar een beetje verder dan GP 95.  In de achtergrond zie je het gapende gat van het Albertkanaal.

GRENSSTEEN 96a

Hier kent de grens een grillig verloop.  In het bietenveld is daar echter niet veel van te merken.   GS 96a staat hier gewoon in het midden van de akker.

GRENSSTEEN 96b

Deze paal staat een beetje verder maar dan aan de rand van het bietenveld.  GP 97 staat achter de fotograaf.

GRENSPAAL 97

Hier volgen de palen elkaar zeer snel op.  Hier ziet u GP 97 en bij de tractor op de achtergrond staat GP 98 al op ons te wachten

GRENSPAAL 98

(klik op foto voor vervolg)

Terug naar : map grenspalen BelgiŽ-Nederland

Terug naar : start pagina