GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND

Deel 3 Grenspaal 21 tot en met Grenspaal 28

In dit deel worden de grenspalen getoond vanaf GP21 in St Martens Voeren tot GP 28 in 's Gravenvoeren. De grens maakt hier een wijde boog omheen 's Gravenvoeren. Het is hier dan ook heerlijk vertoeven in deze prachtige heuvelige streek.

PLATTEGROND

GRENSPAAL 21

GP 21 staat in het gehuchtje Ulvend.

GRENSPAAL 22

GP 22 is het contactpunt tussen de gemeenten Noorbeek ( NL ), St Martens Voeren ( B ) en 's Gravenvoeren ( B ).Volgens het protocol was er hier een drinkplaats voor het vee tegenover de hoeve Kattenroth. Deze hoeve is nu omgebouwd tot een mooie villa.

GRENSSTEEN 22a

De grens kruist vervolgens drie wegen. De eerste is de Boschweg, waar ik ook nog een oude steen heb gevonden. Deze staat juist voor de zitbank op de foto.  Mooi uitzicht hier !!!

GRENSSTEEN 22b

De tweede weg is de weg van 's Gravenvoeren naar Noorbeek. Het protocol vermeldt geen tussensteen, toch staat er een steen wat hoger dan de weg op een talud.   Van hieruit heb je ook een mooi uitzicht !!!

GRENSSTEEN 22c

De derde weg is de Steengrubbe.  De weg ligt hier serieus dieper dan de velden ( holle weg ) en voorbij de steen is het nog dieper.

GRENSPAAL 23

GP 23 is het contactpunt tussen de gemeenten Noorbeek ( NL ), Mheer ( NL) en 's Gravenvoeren ( B ). Vanuit Belgie te bereiken vanuit 's Gravenvoeren naar hoeve Snauwenberg door een prachtig omhooglopend pad met mooie uitzichten.

GRENSPAAL 24

GP 24 staat aan hoeve Snauwenberg. De tractor staat in Nederland.

oude grenssteen

De grens vertoont hier een paar rare sprongen en wordt bepaald door 4 particuliere stenen en een gemeentesteen. Zou dit ťťn van die stenen kunnen zijn ?

GRENSSTEEN 24a

GS 24a is niet vermeld in het protocol van 1843, maar ik heb er toch een gevonden in het Hoogbos.

GRENSPAAL 25

Staat aan de rand van een groot bos en aan de rand van het domein van een groot mooi kasteel in Mheer (NL).  Hier stond ik oog in oog met een ree totdat het plots wegrende.  Maar ja wat komt een gekke grenspaalzoeker hier dan ook doen.  Hier zie je echt niemand !

GRENSSTEEN 25a

Op de achtergrond zie de St Pietersberg in Maastricht.

GRENSSTEEN 25b

De akkergrens volgt hier een rechte lijn van GP 25 ( op de foto links boven op de hoek van het bos ) naar GP 26 ( links achter de fotograaf ), maar de grens gaat hier schuin door de akkers om dan op het laatst bij tussenpaal 25b haaks naar GP 26 te gaan.

GRENSPAAL 26

GP26 staat vlakbij een groot gaspompstation in Nederland en is het contactpunt tussen Mheer ( NL ), St Gertrude ( NL ) en 's Gravenvoeren ( B ).

GRENSSTEEN 26a

Deze steen heb ik nog aangetroffen in september 2004. In mei 2005 was de steen verdwenen ( gestolen ? ). De gemeente Margraten zoals de Nederlandse gemeente na fusie tegenwoordig heet, heeft het initiatief genomen om een nieuwe steen te plaatsen. Op 13/09/06 werd de steen geplaatst; op 14/09/06 werd deze officiŽel ingehuldigd. Ik was getuige van de plaatsing.

klik op kleine foto voor verslag van de herplaatsing:

GRENSPAAL 27

GP27 is het contactpunt tussen de gemeenten St Gertrude ( NL ), Mesch ( NL ) en 's Gravenvoeren ( B ).

GRENSSTEEN 27a

Van deze tussenpaal wordt geen melding gemaakt in het protocol.

GRENSSTEEN 27b

GRENSPAAL 28

GRENSPAAL 29

(klik op foto voor vervolg)

Terug naar : map grenspalen BelgiŽ-Nederland

Terug naar : start pagina