GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND

Deel 18 Grenssteen 159 tot en met Grenspaal 166

In dit deel worden de grenspalen getoond vanaf 159 in Molenbeersel tot en met 166 in Bocholt. Hier wordt Limburg ook geslpitst en gaat aanvankelijk dwars door de gemeente Stramproy. Het Belgische gedeelte komt te liggen onder Molenbeersel. Het gebied dat BelgiŽ krijgt van Stramproy is een waterrijk gebied en heet nu het Stramprooierbroek. Het is hier leuk vertoeven en de streek verleent zich hier ideaal voor te fietsen en te wandelen aan beide kanten van de grens. Vanaf GP 162 komt de grens te liggen tussen Weert (NL) en Bocholt ( B).  Oorspronkelijk liep de grens hier naar het noordwesten; deze lijn is nog te zien op de landkaart. Hier heeft Nederland dan weer wat grond bijgekregenHier bestaat de grensstreek voornamelijk uit ( natte ) bossen.

PLATTEGROND

Het blauwe gebied behoorde vroeger tot Stramproy ( NL ), nu tot Molenbeersel ( B ).

GRENSPAAL 159

Deze grenspaal staat  aan de Abeek, vlakbij de watermolen van Stramproy. Hier vlakbij vond ik ook een grote natuursteen op de grens.  Deze steen herinnert aan het aan het 160 jaar gescheiden zijn van Limburg, tussen Kinrooi ( B )( eigenlijk vroeger gehucht van Kessenich ) en Stramproy.

GRENSSTEEN 159x

GRENSPAAL 160

GP160 staat aan de andere kant van het Stramprooierbroek en is tevens het contactpunt tussen Beek ( B ), Bocholt ( B ) en  Stramproy ( NL ). Hier is tevens de gebiedsafstand van Stramproy gedaan.

GRENSSTEEN 160a

GS 160a staat een beetje van de weg af in een wei.

GRENSSTEEN 160b

Hier heeft men op de grens een diepe beek gegraven. Deze beek, de Lossing of …missiaire genaamd neemt haar oorsprong aan de Lozerbroekbeek en kruist de Abeek bij GP 160.  In 1870 had men hier het plan opgevat om het gehele moerasachtige gebied droog te leggen.  De Nederlanders werkten aanvankelijk niet mee en alzo heeft men in BelgiŽ de beek op enkele meters van de grens gegraven.  Het gehele plan slokte veel geld op. Alle beken die naar Nederland liepen werden doorgesneden om en afgeleid naar de Maas.  In 1930 werkte Nederland wťl mee en heeft een andere en betere afleidingsbeek gegraven.  Daardoor kwam het stuk Lossing alhier droog te liggen.

GRENSPAAL 161

GP161 staat ook aan de diepe grensbeek.  Vanaf dit punt gaat de grens naar het noordoosten.

GRENSPAAL 162

Contactpunt tussen Bocholt ( B ), Stramproy ( NL ) en Weert ( NL ).  Vanaf hier gaat de grens wat meer naar het noorden.

GRENSPAAL 163

GP163 duidt een knik naar het noordwesten aan.

GRENSSTEEN 163a

Deze steen is van boven naar onder gescheurd.  Staat achter een Belgische boerderij tegen de grens.  Hier liepen 3 gevaarlijke honden los.  Gelukkig was er nog een grenssloot waar de honden niet over durfden springen. Hier heb ik doodsangsten uitgezweet.  GS 163a duidt een kromming in de grenslijn aan.

GRENSPAAL 164

Vanaf GP164 is er een nieuwe gebiedsafstand.  De gemeente Bocholt ( B ) geeft grond af aan Weert ( NL ). De grenspaal staat aan de weg van Stramproy naar Bocholt.

GRENSSTEEN 164b

In de maand jan 2006 nog een GS 164b gevonden.

De grens ligt hier zo een 20 tal meters naast de beek de Lossing of …missiaire. Ondertussen heb ik al ontdekt dat GS 164a aan de andere kant van de weg bij GP 164 heeft gestaan maar deze is verdwenen.

GRENSSTEEN 164c

Vanaf GP164 is er een grenscorrectie gebeurd waarbij Bocholt ( B ) grond afstaat aan Weert ( NL ).  Hier wordt een moerasachtig gebied doormidden gesneden.  Vier grensstenen geven de grens aan  De eerste steen heb ik nog niet kunnen vinden.  Het is hier dan ook zeer nat en het struikgewas is helemaal dichtgegroeid. GS 164c is gemakkelijk te bereiken vanaf GP165.

GRENSSTEEN 164d

Het rare is dat normaal tussenpalen ongeveer op gelijke afstand verdeeld zijn maar hier staan b, c en d maar amper 100m van elkaar verwijderd helemaal op het laatste stuk tegen GP 165. GS 164d staat eigenlijk vlak bij GP 165.

GRENSPAAL 165

GP 165 staat aan de grensweg, te bereiken vanaf het kanaal in Lozen. Geplaatst aan de voormalige weg van Veldhoven naar Weert.

GRENSPAAL 166

Staat ook aan de grensweg, te bereiken vanaf het kanaal in Lozen. Geplaatst aan de voormalige weg van Lozen naar Weert.

GRENSPAAL 167

(klik op foto voor vervolg)

Terug naar : map grenspalen BelgiŽ-Nederland

Terug naar : start pagina