GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND

Deel 16 Grenssteen 136a tot en met Grenspaal 145

In dit deel worden de palen getoond vanaf  GS 136a in Kessenich tot GP 145 in Molenbeersel. De Maas hebben we nu definitief verlaten en we komen op het Limburgse Kempenland. Aan beide kanten van de grens worden grote boerderijen en veebedrijven afgewisseld met akkers, weiden, beken.  De grens komt tot vlak tegen Neeritter dat nog net Nederlands blijft en volgt dan de Itter.  Hier is eigenlijk goed te zien dat Limburg vroeger ťťn geheel was.

PLATTEGROND

GRENSSTEEN 136a

Bij Gs 136a wordt eventjes afgeweken van de oude grens en wordt een perceel van ongeveer 1ha van Ittervoort ( NL ) aan Kessenich ( B ) gelaten.  Vroeger ging de grens vanaf de steen naar links op de foto; nu gewoon rechtdoor.  Vanaf hier heb je een geweldig mooi zicht op de kerk van Neeritter ( NL ).

GRENSPAAL 137

GP 137 is het contactpunt van Kessenich ( B ), Ittervoort ( NL ) en Neeritter ( NL ).

GRENSSTEEN 137a

GS 137a staat op het punt waar de grens de Itterbeek gaat volgen

GRENSPAAL 138

Vanaf GP 138 wijkt de grens af van de Itterbeek om het kasteel van Kessenich dat eigenlijk vlak tegen Neeritter staat aan BelgiŽ te laten. 

GRENSSTEEN 138a

De Itterbeek loopt langs het zuiden van het kasteel. De grens gaat ten noorden van het kasteel met 3 grote hoeken. Op elke hoek wordt een grenssteen geplaatst.  De eerste grensteen heb ik gevonden aan de achteringang van het kasteel via Nederland. Er staat hier een zeer fraaie verbouwde boerderij aan het kasteel, nog net in BelgiŽ waar de grens midden door de tuin loopt.

GRENSSTEEN 138b

GS 138b staat aan de andere kant van de boerderij. Volgens mijn kaartje liep hier vroeger een grote sloot of gracht rond een Belgisch perceel met een haakse hoek.  De grens ging volgens die gracht en waarschijnlijk moet op die hoek nog een grenssteen gestaan hebben. Spijtig genoeg heb ik de steen niet gevonden.  De gracht is dichtgegooid en het perceel is een grote bende vol gegroeid met onkruid en struikgewas.

GRENSSTEEN 138d

Op de plaats waar de grens terug de loop van Itterbeek herneemt, wordt een vierde grenssteen geplaatst.

GRENSSTEEN 138e

De vijfde grenssteen staat waar vroeger de Lakerbrug was. Het Lakerhof bestaat nog steeds; vroeger behoorde deze boerderij tot Neeritter, vandaar de brug.  Nu staat de Lakerhof in BelgiŽ en is de brug afgebroken.

GRENSSTEEN 138f

De zesde grenssteen staat aan de Heukenhoverbrug om het Heukenhof te bereiken, deze hoeve behoorde tot Kessenich maar is nu Nederlands.

GRENSPAAL 139

GP 139 is geplaatst op de plaats waar vroeger de Vrinsenbrug lag.  Vanaf dit punt gaat de grens dwars door de gemeente Neeritter ( NL ).  Het grote gedeelte in het westen van Neeritter wordt Belgisch en wordt later deel van de gemeente Molenbeersel.

Aan Belgische kant was tot voor tweehonderd jaar het dorp Molenbeersel nauwelijks bekend, omdat het dorp als dusdanig nog niet bestond. De verscheidene delen van het huidige Molenbeersel waren toen verdeeld over verschillende gemeentes. Eťn gedeelte van Molenbeersel hoorde onder Kessenich, een ander gedeelte onder Hunsel, dat op zijn beurt van Kessenich afhing.  Nog een gedeelte van Molenbeersel hoorde onder Ittervoort, dat afhing van de abdij van Thorn, en de rest van Molenbeersel behoorde tot het vrijdorp Neeritter.
Na 1843, toen Limburg gescheiden was, was Molenbeersel in zijn geheel een onderdeel van Kessenich. Sinds 1845 was Molenbeersel een zelfstandige gemeente en vanaf 1971 werd de gemeente opgenomen in de fusiegemeente Kinrooi.

GRENSPAAL 140

Tussen GP 139 en GP 140 worden enkele akkers doormidden gesneden.

GRENSSTEEN 140a

GS 140a staat maar 100m verder dan GP 140 en duidt het punt aan waar de grens aan de andere kant van de weg komt te liggen.

GRENSSTEEN 140b

GRENSSTEEN 140c

GS 140b en GS 140c duiden twee hoeken in de grens aan.

GRENSPAAL 141

Bij 141 worden de akkers ook doormidden gesneden.  Deze paal vind je nooit in de mais in de zomer.

GRENSSTEEN 141a

Aangekomen bij GS 141a heb je eerst een hele wijde bocht omheen deze akker moeten maken. Vroeger was deze akker van RAADSCHILDERS en volgens het protocol gaat de grens helemaal rond zijn perceel.

GRENSPAAL 142

Bij 142 maakt de grens ook weer een punt, nu naar het westen.

GRENSSTEEN 142a

Vanaf GS 142a tot GS 142b maakt de grens wederom een wijde bocht omheen een akker, ditmaal toebehorend bij het ďKuppershofĒ.  GS 141a zie je in de verte ook nog.

GRENSSTEEN 142b

Zicht op 142b en op het ďKuppershofĒ.

GRENSPAAL 143

GP 143 staat bij twee Belgische boerderijen aan de Beekerweg.

GRENSPAAL 144

Bij GP 144 wordt de grens gevormd door de Grote Beek. De splitsing van Neeritter is hier gedaan en de grens wordt verder bepaald door de oude grens tussen Neeritter en het stuk van Beersel dat tot Kessenich behoorde.

GRENSPAAL 145

Bij GP 145 wijkt de grens af van de Grote Beek en volgt de oude weg van Stramproy naar Neeritter . GP 145 is tevens contactpunt van de gemeenten Neeritter ( NL ), Hunsel ( NL ) en Beersel-Kessenich ( B ).

GRENSPAAL 146

(klik op foto voor vervolg)

Terug naar : map grenspalen BelgiŽ-Nederland

Terug naar : start pagina