GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND

Deel 2 Grenspaal 12 tot en met Grenspaal 20

In dit deel worden de grenspalen getoond vanaf GP 12 in Beusdaal tot GP 20 in St Martens Voeren. De grens doorkruist veel bossen en ook veel vruchtbare akkers. In deze streek is steeds flink geboerd met veel bieten- en graanteelt. Er staan hier dan ook veel mooie oude hoevegebouwen als getuigen. Ook verschijnen er mooie grote kastelen zoals het kasteel van Beusdaal.

PLATTEGROND

GRENSPAAL 12

Dit is het meest zuidelijke punt van Nederland. Vanaf dit punt maakt de grens een wijde boog omheen het kasteel van Beusdaal. In het protocol kunnen we lezen dat de nieuwe grens wordt bepaald door de "grote" weg van Beusdaal naar Sippenaken. Door de grens te kiezen langsheen die grote weg schuift de grens op naar het noorden.  Dit wil zeggen dat Nederland vroeger een punt had dat nog zuidelijker lag.

GRENSSTEEN 12a

GRENSSTEEN 12b

Staat achter de plaatselijke camping achter een haag.

GRENSPAAL 13

De grens gaat hier langsheen het pad naar boven.

GRENSSTEEN 13a

Wat een omgeving en wat een ruimte !!!

GRENSPAAL 14

GP 14 staat in een groot bos dat zich aan twee kanten van de grens uitstrekt. Vanaf dit punt begint ook Vlaanderen met de fusiegemeente Voeren, deelgemeente Teuven dat als een enclave in WalloniŽ ligt.

GRENSPAAL 15

Links is BelgiŽ, rechts is Nederland.

GRENSSTEEN 15a

Gs15a staat goed verstopt achter een grote hulststruik.  Ik heb de steen pas na een tweede keer zoeken gevonden en dan helemaal vrij geknipt met een grote snoeischaar.  Nu is hij goed zichtbaar vanaf de Belgische akker.( tip van Rien de Schipper )

GRENSSTEEN 15b

Gsn 15a en 15b liggen beiden achter Hoeve Gieveld en staan op de Belgische stafkaart niet vermeld, op de Nederlandse wel.

Op 15/08/06 kreeg ik een email van Aafko Tuin:

-------GS15-1 t/m GS15-29----------------------------------
Geschil over grensverloop tussen GP 15 en 16 tegenover hoeve Giveld(B).
In een verslag van de grenscommissie dd 26-11-1976 wordt melding gemaakt van een geschil over het preciese verloop van de grens tussen grenspalen 15 en 16. Aanleiding was het feit dat een Belgische landbouwer (waarschijnlijk van hoeve Giveld), houtopstanden had gerooid op Nederlands grondgebied, genaamd het Onderste Bos.
Op 9-5-1978 gaat er een brief uit van de Commissaris des Konings van het Hertogdom Limburg naar het Ministerie van Binnenlandse Zaken van Belgie. Vanwege het grillige verloop van de grens aldaar is het
voorstel om 29 betonnen plaaltjes (80x15x15) te plaatsen voor een totaalbedrag van 630 gulden, in samenwerking met Staats Bos Beheer.
Op 20-6-1978 meldt de Commissaris aan de burgemeester van Wittem dat de kadastrale metingen zijn afgerond.
Op 19-9-1978 volgt een Proces Verbaal van de metingen, met een detailkaart. De technische werkzaamheden zijn ook afgerond, maar of dit ook betrekking heeft op de plaatsing van de 29 paaltjes is niet duidelijk.

De tussenpaaltjes zijn van beton en ongeveer 15cm in het vierkant. Ze dragen op de top allemaal het nummer 15 ( van GP15 waarschijnlijk) en verder hebben ze allemaal een gaaf volgnummer wat het zoeken van de paaltjes wel vergemakkelijkt.

De paaltjes zijn als volgt geplaatst:
tussen GP15 en GS15a: de nummers 1 tem 12
tussen GS15a en GS15b: de nummers 13 tem 22
tussen GS15b en GP16: de nummers 23 tem 29.
De paaltjes zijn op het volgnummer na allemaal identiek.  Op 18/03/07 ben ik samen met Jos Swinnen op pad geweest en verschillende paaltjes gevonden: nrs 1,2,4,5,6,7,10,11,12,15,16,17,18,19,20,21,22,27 en 29.

Hierna volgen enkele voorbeelden:

GRENSSTEEN 15/6

Het eerste stuk tussen GP 15 en GS 15a wordt gekenmerkt door betrekkelijk jonge bossen. De paaltjes worden overwoekerd door grassen en braamstruiken. Zowat halverwege het wandelpad op Nederlands grondgebied en de de rand van bos situeert zich de grens. Op Belgisch grondgebied is een verwilderd stuk land dat meer en meer door bomen wordt ingenomen.

GRENSTEEN 15/10

Vanaf GS 15/10 is er een mooi afgebakende wei achter hoeve Gieveld. De steen staat op de hoek van dezelfde wei. Op de achtergrond op de foto ziet u Hoeve Gieveld. De draad op de grens staat nagenoeg op de grens en daardoor lijkt het zoeken naar de grensstenen gemakkelijk doch schijn bedriegt. Wilde hulststruiken groeien hier weelderig en verstoppen de stenen 13 en 14.

 GRENSSTEEN 15/18

Vanaf GS15/15 tot 15/21 slingert de grens zicht tussen enkele dolinekraters. De grensstenen volgen hier zeer snel op.

GRENSSTEEN 15/22

Gs 15/22 staat vlakbij Gs 15b. Tussen Gs 15b en 16 zijn nog 7 grensstenen te vinden, doch we hebben alleen maar GS 15/27 en GS 15/29 gevonden. De grensstenen zijn hier allemaal bedolven onder het stuifzand van de Belgische akker aan de rand van het bos. We hebben de twee stenen gevonden met wat geluk en ze wat vrij gegraven. Nu zijn ze ook voor andere mensen zichtbaar.

GRENSSTEEN 15/29

GRENSPAAL 16

Contactpunt tussen de gemeenten Wittem (NL ), Slenaken ( NL ) en Teuven ( B ). Vanaf deze paal verlaat de grens de rand van het bos en gaat naar het westen.  Op de linkse foto ook een beeld op de gigantische hoeve Gieveld, getuige van een rijkelijk verleden, maar nu spijtig genoeg aan het vervallen.

GRENSSTEEN 16a

Tussen GP 16 en GP 17 vermeldt het protocol dat de grens wordt bepaald door de ligging van 3 oude grensstenen.  Ter hoogte van de eerste oude grenssteen is er een nieuwe grenssteen geplaatst; deze is niet in het protocol vermeld. Staat aan de Givelderweg.  Op de foto zie je drie tinten groen: links Nederlandse tarwe, rechts Belgische gerst en achteraan een Nederlands bos.

GRENSSTEEN 16b

Deze tussensteen is vermeld en staat aan de rand van de gorge= diepe kloof.  Het gaat hier rechtdoor dan ook zeer steil naar beneden. Naast de grenssteen ligt nog de oude steen van voor 1843, die hier niet is verwijderd.

GRENSPAAL 16x

Op mijn stafkaart staat voorbij GS 16b nog een bolletje dat een knik in de grenslijn aanduidt. . Naar beneden in de gorge afgedaald en de oude steen gevonden.

GRENSPAAL 17

GP 17 staat aan de oever van de Gulp.  het nummer kreeg ik niet op de foto want anders had ik natte voeten en een natte broek misschien ook.

GRENSSTEEN 17a

Pas later gevonden want deze steen staat niet vermeld in het protocol. Staat helemaal beneden aan de brug waar de Hondsboomerweg de grens kruist.

GRENSPAAL 18

Van de weg van Teuven naar Maastricht blijft niet veel meer over dan een slecht karspoor.

GRENSPAAL 19

GP 19 is geplaatst tegen de "levende" haag rond de boomgaard in het gehucht "De Panck" en is het contactpunt tussen de gemeenten Slenaken ( NL ), Teuven ( B ) en St Martens Voeren ( B ). Van hieruit wordt de grens bepaald door de grote weg naar het noorden.

GRENSPAAL 20

GP 20 is het contactpunt tussen de gemeenten Slenaken ( Nl ), Noorbeek ( NL ) en St Martens Voeren ( B ). Van hieruit gaat de grens  naar het westen volgens een landbouwweg.

GRENSPAAL 21

(klik op foto voor vervolg)

Terug naar : map grenspalen BelgiŽ-Nederland

Terug naar : start pagina