GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN DUITSLAND

EEN STUK GRENS TUSSEN GP 393 EN GP 419

Op 26/02/2012 ben ik nogmaals op pad geweest, tesamen met Harry, Jos, Rob en Eberhart. De grens slingert aanvankelijk verder door naar het oosten onder Weckerath en Krewinkel door.  Dan volgt de grens de Duitse hoofdweg B265 naar het noorden. We hebben op deze dag het stuk grens afgewandeld vanaf GP356 tot GP419 in Losheim.  In dit stuk ziet u de grenspalen vanaf GP393 tot GP419.

GP 394

De B265 vormt vanaf hier tot GP510 de grens tussen BelgiŽ Duitsland.  Voor ons grenspalenzoekers breekt nu een andere tijd aan.  Gedaan met zoeken in bossen en struiken, over beken springen en over prikkeldraden kruipen, gewoonweg nu staan de grensstenen naast de weg.  Gemakkelijk voor de meesten maar voor ons is het saai.

Nu is deze steen een drielandenpunt tussen het land BelgiŽ en de Duitse Bundeslande Nordrhein Westfalen en Rheinland Pfalz.

In 1920 tijdens het verdrag van Versailles heeft men de B265 als grens genomen om de Duitsers nog steeds toegang te kunnen geven over deze weg van Hellenthal naar PrŁm want oorspronkelijk lag de historische grens van het Hertogdom Luxemburg hier nog verder en is nu  nog voor een stukje de grens tussen de Bundeslande Nordrhein Westfalen en Rheinland Pfalz.  ( zie kaartje hieronder )

wapenschild van Nordrhein Westfalen geschilderd op de B265 bij GP394.

Ongeveer 50 jaar geleden liep de grens hier anders.  De grens ging hier rechtdoor en volgde wat nu de grenslijn is tussen de Bundeslande Nordrhein Westfalen en Rheinland Pfalz.

Toen in 1949 geen vooruitgang werd geboekt in de besprekingen met Duitsland over de definitieve grensafbakeningen na de Tweede Wereldoorlog, ondertekenden zes landen in Parijs op 29 maart 1949 een verdrag om maatregelen te nemen.
In de uitvoering van het protocol bezette Belgie een aantal stukken grondgebied van Duitsland. Alles samen ging het om verschillende gebiedjes met een totale oppervlakte van ca. 2000 ha en 700 inwoners. Belgie legde een militair bestuur op. De leiding van de militaire regering kwam in handen van generaal Paul Bolle. De grootste twee dorpen binnen het gebied waren Bildchen en Losheim. Bolle had een quasi onbeperkte macht binnen zijn gebied dat ook al snel ďBollenieĒ bijgenaamd werd. Het militaire bestuur had zijn zetel in Eupen buiten het eigenlijke territorium.

Binnen het gebied regelde hij ook de scholen en de sociale zekerheid. De regering kreeg een bepaald budget toegewezen door Belgie, maar zag zich genoodzaakt bijkomende inkomsten te zoeken, zoals uit de verkoop van hout uit de bossen van het gebied. In een interview in 1956 met het Amerikaanse blad Time zegt Bolle dat hij nog een manier had om aan geld te komen. Zo werd het budget gespekt door de verkoop van koffie, die als smokkelwaar in beslag was genomen.

Onderhandelingen tussen Belgie en Duitsland leidde uiteindelijk in 1956 tot de ondertekening van de zogenaamde septemberakkoorden. Deze akkoorden betroffen de grensafbakening, culturele samenwerking en ďde regeling van diverse vraagstukken betreffende beide landen.Ē

De grens werd gecorrigeerd bij het verdrag van correctie van de Belgisch-Duitse grens van 24 september 1956. Dit verdrag hield de teruggave van een aantal gebieden aan Duitsland waaronder Bildchen en Losheim.
 

Naar : Koninklijke Landsbond der Belgische postzegelkringen vzw.
Geschreven door Gerrit Huybreghts

 

meest zuidelijke punt van Nordrhein-Westfalen

We zijn even afgeweken van de Belgisch-Duitse grens en hebben de vroegere Luxemburgse en de grens van "BolleniŽ " even gevolgd voor een merkwaardig punt: Zuidelijkste punt van ...  zie op de foto.

GP 395

We zetten de grenstocht langs de B265 verder.

GP 396

GP 397

GP 398

Bij GP398 staan 2 huizen, ťťn aan Duitse kant en ťťn aan Belgische kant.  Het Belgische huis heeft enkel wegenis over de Duitse weg.

GP 399

GP 400

We zijn ondertussen aangekomen in het voornamelijk Duitse gehucht Kehr.  Een kerkdorp met enkele Duitse boerderijen en huizen. Ook aan Belgische kant zijn er paar huizen van middenstanders bij gekomen.  Foto van GP400 in de de betonnen waterafvoer.

GP 401

Juist voorbij het gehucht Kehr staat GP401.  Naast de nieuwe grenssteen vonden Jos en Rob ook nog de oude grenssteen.  Waarom de steen vervangen is, weten we niet.  Er is op de kop een stuk steen eraf geslagen maar dit komt van de grasmaaier.

We bevinden ons hier op het meest oostelijke punt van BelgiŽ: Lijst_van_extreme_punten_in_BelgiŽ

GP 402

GP402 staat aan het begin van een bocht van de B265 naar links. Ook bij GP402 vonden we twee grensstenen in goede staat.

GP 403

GP403 staat op het einde van de bocht.  Achter de grenssteen ligt nog de oude grenssteen, helemaal kapot deze keer.

GP 404

Bij GP404 maakt de B265 een bocht naar rechts.  De grenssteen staat aan het begin van de bocht van de oude B265.  Er is een nieuwe weg aangelegd om de bocht wat minder scherp te maken.  We hebben de oude weg te voet gevolgd en gezien hoe vroeger de B265 er uit heeft gezien.

GP 405

GP405 staat op het einde van de bocht, nog aan de oude B265.  De nieuwe B265 ligt wat verder.

GP 406

GP 407

GP 408

GP 409

GP 410

GP410 is scheefgeslagen door een landbouwmachine.

GP 411

Bij GP411 is de kop er af geslagen tijdens het berm maaien.

GP 412

GP 413

GP 414

Bij GP414 verlaat de grens voor een poos de B265. We naderen het grensdorp Losheim aan beide kanten van de B265.  Hier heeft men in 1920 de keuze gemaakt om niet meer de voornoemde weg te volgen, maar rond het dorp te gaan.

GP 415

Bij GP415 maakt de grens een hoek naar rechts om een stuk weiland van een 5 ha aan Duitsland te laten.

GP 416

Bij GP416 maakt de grens nog een knik naar rechts.  Foto is wel gemaakt in de richting van GP415; het nummer staat aan de verkeerde kant.

GP 417

Naar GP417 hebben Jos en Rob wel wat moeten, maar uiteindelijk toch gevonden.  Op het plan behorend bij het Verdrag van Versailles is hier een weg ingetekend maar deze is verdwenen.  Waarschijnlijk gaf dit teveel problemen bij de grenscontroles in het verleden.

GP 418

Bij GP418 maakt de grens een hoek naar rechts en gaat terug richting B265. We zijn nu in het hart van het commerciŽle Losheim. De grenssteen staat op de parking van een Delhaize winkel.

Losheim is nu een smokkeldorp waar vooral Duitsers komen tanken en wat slenteren om hun zondag door te brengen. Tot tegen de grens zijn hier vooral in BelgiŽ enkele winkels gebouwd die zondags open zijn. http://www.ardenner-center.net

GP 419

GP419 staat wederom aan de B265 aan de andere kant van de parking.  De grens maakt hier een hoek naar links en volgt terug ( voor even ) de B265.  Aan de nadere kant van voornoemde weg was vroeger een station van de Vennbahn.  De oude spoorlijn ligt er nog; juist achter de vrachtwagen op de achtergrond.

GP 420

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen BelgiŽ-Duitsland

Terug naar : start pagina