GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN DUITSLAND

EEN STUK GRENS TUSSEN GP 169 EN GP 193

Op 13/03/2011 ben ik wederom op pad geweest, tesamen met Harry, Jos, Rob en Eberhart. Dit maal zijn we naar Schoenberg en omgeving geweest om daar onze tocht langs de grens verder te zetten.  De grens volgt  nog even de Our en gaat dan om Schoenberg heen. We hadden een mooie dag uitgekozen; geen regen en niet te warm. In dit stuk ziet u de grensstenen tussen GP169 en GP193.

Tijdens een latere tocht op 22/12/12 vonden we nog enkele grensstenen die we eerder niet konden vinden.

GP 169

We situeren ons te Steinebrück.  We hebben eerst de Belgische kant afgewandeld en via de brug over de Ourte Steinebrück wandelen we ook de Duitse kant af op zoek naar grensstenen. GP169 staat aan Duitse zijde van de Our in een privétuin.  De eigenaar van het perceel is een vriendelijke man en geeft graag wat uitleg want het is "zijn " grenssteen.

GP 170

De grensstenen staan mooi afwisselend; de oneven nummers aan Duitse zijde, de even nummers zoals GP170 aan Belgische zijde van de Our.

GP 171

Maar GP171 staat uitzonderlijk aan Belgische zijde.  Volgens plan en protocol hoort deze steen aan Duitse zijde te staan, precies aan de overkant.  Waarschijnlijk is de steen in het water gevallen want aan de andere zijde is een grote inkalving te zien.  De Duitse oever is hier zo hoog en steil dat de mensen van het kadaster de steen maar wijselijk aan deze kant hebben herplaatst.

GP 172

Rob loodste ons naar de plaats waar GP172 volgens de kaart moet staan en daar lag de steen in het water !!!  Gelukkig stond er niet teveel water in de Our anders hadden we hem misschien niet gevonden.

GP 173

Hier was1920 een aftakking van de Vennbahn. Deze liep van Lommersweiler ( B ) naar Bleialf ( D ). Op het einde van de Tweede Wereldoorlog werd deze brug alsook het station te Steinebrück volledig vernield.  Onlangs heeft men een houten fietsbrug op de staanders van de oude brug gebouwd.

GP 174

Niet gevonden !  Zou ongeveer hier moeten staan.

GP 175

Aan Duitse zijde.

GP 176

Aan Belgische zijde

GP 177

Hier vonden we twee grensstenen met hetzelfde nummer, nl 177. De oude steen met ingegraveerde nummers lag op zijn zijde aan de waterkant.  De nieuwe steen met alleen geverfde nummers zit diep in de grond.  Waarom men ooit deze steen heeft vervangen is voor ons een groot raadsel, want de nieuwe steen is erger gehavend dan de oude.  Voor deze foto wil ik Jos, Rob en Harry bedanken dat ze de steen rechtop hebben gezet zodat ik deze mooie foto kon maken.

GP 178

GP178 met zicht op Weppeler ( B ).

GP 179

Vandaag waren Jos en Rob weer goed op dreef.  Ook de moeilijke grensstenen ontsnapten niet.

GP 180

Ter hoogte van GP180 is een plaats waar de boeren met de tractor door het water rijden.  Te voet of met de fiets de Our oversteken gaat ook via een houten brug.  GP180 hebben we niet gevonden op 13/03/2011 maar wel op 22/12/12.

GP 181

GP181 is aan twee kant genummerd; dat zie je niet zo vaak.

GP 182

Dit is de laatste grenssteen aan Belgische zijde.  De grens buigt hier af en gaat hier zeer steil heuvel op.  De steen is ooit omgevallen en 180° verkeerd geplaatst.  De inkeping bovenaan de grenssteen wijst de verkeerde richting uit.

GP 183

Aan de andere zijde van de Our staat GP183.  Dit is de laatste grenssteen aan Duitse zijde.  De grens verlaat nog maar eens de Our en gaat met een zeer wijde boog omheen Schoenberg en omgeving.  We zullen de Our nog twee keer tegenkomen, nl . tussen GP288 en 289 én tussen GP332 en 335b maar dan is het maar om over te steken. De grens maakt hier een vreemde kronkel en volgt dan een bach dat zeer diep ingesneden is en een een zeer diep verval heeft.

Dit was een zeer moeilijk stuk om door te wandelen !!!

GP 184

Bij GP184 gaat de grens naar links en volgt niet meer het bach.  We komen bijna boven op de berg in een zeer wijds landschap, afwisselend weiden, akkers en bossen.  Wat mooi hier !!! We blijven nu ongeveer op dezelfde hoogtelijn en volgen de grens in noordelijke richting tussen de percelen door in een nagenoeg rechte lijn.

GP 185

Op de rand van een Belgische wei en een Duits braakliggend terrein staat GP185.  De steen duidt een lichte knik aan.

GP 186

GP186 staat in dezelfde omstandigheden.

GP 187

De grens vervolgt nog steeds haar nagenoeg rechte lijn.  We komen in een grote grensoverschrijdende weide. In het midden van de weide in wat scharrehout van meidoorn waar de koeien in de zomer beschutting tegen de zon zoeken.  In het midden van dat bosje staat GP187 en duidt een haakse hoek aan in oostelijke richting en nog verder naar boven.

Arme Harry: Hij moet noodgedwongen foto's nemen met zijn GSM nadat zijn camera in het water is gevallen bij GP183.

GP 188

Na een steile klim door de weide en bossen komen we aan bij GP188.  De steen duidt een haakse hoek aan, terug in zuidelijke richting.  Zeer vreemde situatie wat de grens betreft !!!  We blijven ongeveer op dezelfde hoogtelijn, maar nu zitten we midden in de bossen.

GP 189

GP189 duidt dan weer een haakse hoek aan naar oostelijke richting.

GP 190

GP190 duidt een hoek aan terug naar noordelijke richting.

GP 191

GP191 duidt een lichte knik aan in de nagenoeg rechte grenslijn in noordelijke richting.

GP 192

Tussen GP192 en 193 is een verspringing van de grens. GP192 duidt de eerste hoek in oostelijke richting.

GP 193

... en GP193 duidt de tweede hoek aan.  Nu gaat de grens weer verder in noordelijke richting.  Tussen GP192 en 193 liggen twee enorme mierenhopen van ongeveer 1m60 hoog.  Zo grote mierenhopen heb ik nog nooit gezien. 

GP 194

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen België-Duitsland

Terug naar : start pagina