GRENSPALEN TUSSEN BELGIE EN DUITSLAND

EEN STUK GRENS TUSSEN GP 118 EN GP 147

Op 05/02/2011 ben ik wederom op pad geweest, tesamen met Harry, Jos, Rob en Eberhart. Dit maal zijn we naar Steffeshausen geweest om daar onze tocht langs de grens verder te zetten.  De grens volgt nu niet meer de Our maar gaat omheen Steffeshausen en Auel.  Dit betekent weer veel klimmen, dalen en glibberen langs kleine bachriviertjes. We hadden een mooie dag uitgekozen; geen regen en niet te warm.  De tocht ging zo vlot dat we het gehele stuk grens tussen GP74 en GP147 konden afwandelen en zoeken naar grensstenen.  In dit stuk ziet u de stenen tussen GP118 en GP147.

GP 118

Nu gaan we weer lichtjes naar beneden. De grens volgt een spoor dat gemaakt is door bostractoren. Het is hier ruw en rommelig met veel takkenafval.  GP118 laat zich gemakkelijk herkennen.

GP 119

GP119 is ook gemakkelijk te vinden. De grens gaat dan verder door een jong bos vol wilde sparren die hier welig opschieten.  Niet gemakkelijk om er door te komen.  De takken zwiepen in het gezicht.

GP 120

Doorheen het jonge bos staan we opeens in een drassig bronnengebied.  Oppassen hier of je zakt er tot je knieŽn in.  In het midden van de bron staat GP120.  Op de kaart kunnen we zien dat we dit bach later Irmisch heet en we dit stroompje gaan blijven volgen tot aan GP147.

GP 121

Hier wordt het landschap al wat weidser. Links een Belgische weide en rechts een Duits sparrenbos.

GP 122

De weide is nog bevroren maar de bovenste laag van 3 cm is al ontdooid.  Gevaarlijk om uit te schuiven hier en pardoes met je broek in de modder te vallen.  Ik had er hier bijna van gehad maar met een paar snelle Charlie Chaplin bewegingen hield ik me overeind. Ongeveer halverwege de weide staat GP122 aan de Irmisch.

GP 123

Voorbij de weide komen we in een sparrenbos aan Belgische zijde.  Op de hoek van het bos en de Irmisch  staat GP123.

GP 124

Voorbij GP124 heeft men het sparrenbos aan Belgische zijde onlangs gekapt. De takken zijn nog blijven liggen en maken de doortocht moeilijk . Het valt me op dat de grensstenen hier niet alternerend aan Duitse en Belgische zijde staan.

GP 125

Bij GP125 verlaat de grens eventjes de Irmisch om naar links over te steken naar de andere kant van het bosperceel ...

GP 126

... om bij GP126 weer een ander bach te volgen dat maar een 100m verder licht en ...

GP 127

... dat bij GP127 wederom in het eerste bach samenstroomt. GP127 staat aan de linkse zijde van de Irmisch bij de samenstroming. Op korte afstand staan hier 4 grensstenen bij elkaar om een perceeltje natte grond van ongeveer 1 ha aan linkse kant van het eerste bach aan Duitsland te laten.

GP 128

GP128 staat dan nog aan de andere oever van het bach de Irmisch.  Dit stroompje heeft geen vaste loop en slinger en meandert sterk doorheen het dal alhier.  Soms is het stroompje breed met veel vertakkingen en dan is het weer smal in ťťn loop.

GP 129

Het is ons niet erg duidelijk hoe hier de grens is vastgesteld. GP129 staat tussen de Irmisch en een pad aan Duitse zijde. Vanaf GP125 verloopt de grens niet meer volgens de Irmisch maar volgens de grensstenen.

GP 130

Mooi plaatje van GP130 !!!

GP 131

Ook deze grenssteen staat tussen de Irmisch en een pad aan Duitse zijde.

GP 132

GP132 is dan weer de voorlopig de laatste grenssteen aan Duitse zijde van de Irmisch.  Deze grenssteen was goed gecamoufleerd door het overvloedige mos dat hier welig tiert.  De volgende grenssteen staat een 30tal meters verder aan de andere oever.

GP 133

Nu gaat de grens verder langs de Belgische zijde van Irmisch.  Vreemde situatie hier !!! 

GP 134

Ongeveer 400 meter verder staan wederom 2 grensstenen tegenover elkaar en gaat de grens terug naar de Duitse zijde van de Irmisch.  GP134 staat nog aan Belgische zijde met zijn voeten in het water.  Het is hier wel uitzonderlijk mooi.

GP 135

Aan de Duitse zijde staat GP135 dan weer tussen de Irmisch en het pad.

GP 136

GP136 staat een beetje verder in een jong sparrenbos en nu weer aan de Belgische zijde.

GP 137

Wat verder in een donker sparrenbos staat GP137 tussen de Irmisch en het pad aan Duitse zijde.  We zien wel dat de Irmisch een zeer erosiegevoelige stroom is en dat het daardoor zeer moeilijk is om de grens volgens deze stroom te laten verlopen.  De grens verloopt hier volgens de grensstenen en daarom staan ze niet alternerend aan Belgisch en Duitse zijde.

GP 138

Een heel eindje verder staat GP138 aan Duitse zijde.  Gemakkelijk te vinden.  Onderweg mooie natuur met een zeer sterk meanderende Irmisch doorheen het sparrenbos.  Nooit gezien !!!

GP 139

Een beetje moeilijker te vinden en te bereiken maar voor ons geen probleem.  Wat een tocht door het dal van de Irmisch alhier.

GP 140

GP140 staat ook nog aan Duitse zijde en duidt een haakse hoek aan naar de andere kant van de Irmisch.

GP 141

Daar staat een beetje hoger dan het bachdal naast een weg aan Belgische zijde GP141.  De grens gaat verder langs deze weg evenwijdig de Irmisch volgend.

GP 142

De weg komt uit op een dwarsliggende weg alwaar GP142 staat. Prachtig gebied hier !!! De grens kent hier nog een zeer raar verloop.

GP 143

We komen uit op een semi-verharde weg.  Het wordt een beetje aangenamer wandelen na een lange dag.  De grensstenen 143 tot 147 staan aan de rechter zijde van de weg.  De weg is dus nog net Belgisch.  De eerste die we al van bij GP142 zagen staan is GP143.

GP 144

We volgen nog steeds het dal van Irmisch die nog steeds zeer meanderend verder stroomt.  Mijn honden kennen het grenspaal zoeken nog niet maar ik ga het ze nog leren !!!

GP 145

Wanneer gaan we eten ?

GP 146

Nog steeds in dezelfde omstandigheden.....

GP 147

... en bij deze ook.

GP 148

( klik op foto voor vervolg )

Terug naar : map grenspalen BelgiŽ-Duitsland

Terug naar : start pagina