GRENSMARKERINGEN IN EN ROND BAARLE

VOORMALIG CAFE 'T HOEKSKE BAARLE HERTOG

Vanaf Parking de Loswal steekt de grens de Stationstraat recht naar een filiaal van Zeeman. Aan deze kant van de straat zijn de bekende grenstegels aangebracht met de B- en de NL tegel.

Aan de andere kant van de straat gaat de grensmarkering verder.  Ook hier wederom een B- en NL tegel. Vroeger was hier een café gevestigd met de toepasselijke naam 't Hoekske.  De naam slaat op de hoek van de Stationstraat en de Nieuwstraat maar ook op de karakteristieke hoek die hier in de grens is. ( zie plan hieronder ).  De cafébaas had vroeger als reclame al een grenslijn op de muur geschilderd maar bij de officiële vaststelling van de grenslijn in 1995 bleek hij toch een halve meter fout te zijn.  In het café was dezelfde grenslijn ook aangebracht aan het plafond en de binnenmuren.  Waarschijnlijk was deze grenslijn ook fout.  Nu is de binnengrenslijn verdwenen.

Op deze biljart bij Frits heb ik menig potje gebiljart en vele grensgevallen opgelost met de keu.

Achter de hoek, aan de kant van de Nieuwstraat komt de grens terug uit de gebouwen.  Hier doorkruist de grens nog een pand, waarin een winkeltje is gevestigd.  Het mini grenspaaltje staat hier al lang en diende als reclame van een drogisterij aan de linkse zijde ( NL ).  In 1995 is hier de grens ook een halve meter anders komen te liggen dan aanvankelijk gedacht.  Daardoor kwam een deur voor de helft in Nederland te liggen en dit gaf problemen voor de nationaliteit van het huis. In Baarle telt de voordeurregel als bepaling van de nationaliteit van het huis. In het land waar de voordeur staat, is ook de domicilie van de inwoners. Zo vermijdt men dat een huis twee adressen heeft. In dit geval zou de grens juist door de voordeur lopen.  Later is dit dan toch niet doorgegaan en heeft men er een venster van gemaakt. De brievenbus is nog juist op België.  De voordeur van het pand is nu een beetje verder naar rechts, de grote deur en aldus blijft het pand Belgisch.

De grens gaat verder tot het midden van de straat, maakt een zeer haakse hoek en volgt dan het midden van de Nieuwstraat richting Chaam.

Naast de deur hangt nog een bordje met een gedicht van Ed Loffeld; deze heeft een tijd in Baarle gewoond.

Vroeger hing dit bordje in de buurt van de grenspaal 214-215 aan de Belgische kerk.

TWEE LEEUWEN OP DE BAALSE PAAL

De Leeuw van Neerland op de Paal

met kroon en zwaard en pijlen

Zijn hem twee klauwen niet genoeg ?

Mogt hij z'n tanden vijlen.

 

Aan d' andere kant de Belze Leeuw

geen kroon kan hem beklemmen

Al zwaait hij met zwaard en pijl

ze zullen hem niet temmen.

 

Dit koppel knokt niet onderling

in Hertog en Nassauwe

maar wie het Tweelingdorp belaagt

hem treffen twee paar klauwen !

 

Terug naar: grensmarkeringen Baarle

Terug naar : start pagina